Ruud Gullit

Ilustratie Anje Jager

Wie is de man van de week?

De enige echte Ruud Gullit.

Ligt hij dan weer in scheiding?

Weten we niet, zijn Estelle is trouwens een moordwijf. Gullits charme staat buiten kijf. Dat was al zo toen hij als voetballende rastaman door de wereld dribbelde. Mede daarom is hij gevraagd zich in te zetten voor een campagne om het WK voetbal in 2018 naar Nederland en België te halen. Met zijn innemende lach hoopt hij de hele wereld, maar vooral de internationale bestuurders, ervan te overtuigen dat Nederland en België de juiste locaties hebben voor zo’n toernooi. Maandag ontvangt president Ruud in Brussel de inspectiecommissie en zal hij de mannen rondleiden langs de voorziene accommodaties.

Een voetballer als ambassadeur van het HollandBelgium Bid?

Vergis je niet in Ruudje. Hij pakt iedereen in. Vroeger, toen hij nog voetbalde, met zijn rastakapsel en met zijn vocale kunsten met de reggaeband Revelation Time. En als coach, door zijn charme, hoewel hij er weinig van terecht bracht. Ruud is ook een grote vriend van Mandela, nou ja, hij noemt alle mannen van de wereld bij hun voornaam. Om Ruudje kun je niet heen.

Maar alleen daarmee kun je toch niet de serieuze mensen van de wereldvoetbalbond overtuigen?

Maar hij doet het niet alleen. Aan zijn zijde heeft hij Harry Been, een ervaren bestuurder die ook het EK van 2000 naar Nederland en België haalde. En dan zijn er iconen van het voetbal der Lage Landen: Johan Cruijff, Marco van Basten, Clarence Seedorf, Dennis Bergkamp, Erik Gerets, Michel Preud’Homme en Edwin van der Sar. Bijna een elftal dat de FIFA kan bedwelmen. Vier dagen lang rondreizend in Nederland en België langs locaties waar twaalf stadions met een capaciteit van 40.000 tot 80.000 plaatsen – voor finale en opening – gebouwd moeten worden. Ruud heeft altijd nog Johan Cruijff bij zich. Die weet overal de weg, zelfs op plaatsen waar hij nog nooit is geweest.

Zijn er andere kandidaten?

Ja, Engeland, Rusland en Spanje samen met Portugal. Op 2 december wijst de FIFA de organisatie toe. Maar ach, daar is Ruud al langs geweest. Jongens, zei hij, geloof mij, ik weet wat het beste voor het mondiale voetbal is: een WK in Nederland, en als het moet ook in België. Als eerbetoon aan de Generaal, jullie kennen hem toch nog? De beste coach aller tijden, meneer Michels.

    • Guus van Holland