Robben?

Tijdens de medische keuring bij FC Bayern München bleek dat Arjen Robben opnieuw is geblesseerd. Is ‘de man van glas’ met al zijn blessureleed wel geschikt voor profvoetbal?

Dick van Toorn, fysiotherapeut door wie Robben behandeld is in aanloop naar het WK in Zuid-Afrika: „Het is maar de vraag of hij echt geblesseerd is, dat is een uitspraak van de dokter. Niemand weet hoe de spierscheuring is ontstaan. Ik heb hem zondag nog gesproken en hij was helemaal startklaar voor de nieuwe competitie. Hij heeft zonder problemen een 120 minuten durende finalewedstrijd gespeeld op het WK. Daarna heeft hij drie weken vakantie gehad en is er helemaal niets gebeurd. Tot hij langsging voor een check-up. Daar kwam hij met een spierscheuring uit, terwijl hij zelf helemaal niets heeft gevoeld. Robben is wel degelijk geschikt als profvoetballer. In 2008 was hij om de haverklap geblesseerd. Ik heb hem toen behandeld, ook preventief om erger in de toekomst te voorkomen. Robben had toen nog een aantal malen moeten terugkomen, maar dat heeft hij verzuimd. Toch is het in 2009 heel goed gegaan en heeft hij geen enkele spierblessure gehad. Dus als Robben de juiste behandeling krijgt, kan hij zeer goed als profvoetballer functioneren.”

Henk Spaan, hoofdredacteur ‘Hard Gras’: „Ja, waarom niet? Hij heeft langdurige periodes gespeeld. Hij heeft veel competitiewedstrijden en ook veel duels in de Champions League gevoetbald. Je bent niet geschikt als profvoetballer wanneer je nauwelijks op het veld verschijnt. Ik denk dat Robben te vergelijken is met Robin van Persie. Ik weet niet wie van hen de laatste twee seizoenen meer wedstrijden heeft meegedaan. Je kunt je wel afvragen of het slim is om je te laten behandelen door een medicijnman. Door een man die methodes gebruikt waarvan niemand weet hoe die eigenlijk werken. Zelfs de man die de methodes uitvoert, weet dat niet. Die affaire heeft enorm op mijn lachspieren gewerkt. Ik wens Robben overigens een betere medische begeleiding toe. Bij het Nederlands elftal hebben ze zijn blessure namelijk niet opgemerkt. Het is niet de eerste keer dat zoiets gebeurt.”

Jos Geijsel, inspanningsfysioloog: „Robben heeft een fijne motoriek, maar zijn carrosserie blijkt fragiel te zijn. Hij heeft zijn topsportwaarde in en buiten Nederland echter meerdere malen bewezen. Hij is een supersnelle, maar kwetsbare speler en als aanvaller ben je natuurlijk altijd al kwetsbaarder dan bijvoorbeeld een middenvelder. Als aanvaller moet je het initiatief nemen en als je de bal aan je voeten hebt, loop je altijd de kans dat de verdedigers je voeten en je benen meenemen wanneer zij de bal willen veroveren. Maar gezien zijn kwaliteiten en zijn blessuregevoeligheid, lijkt het mij verstandig wanneer hij steeds individueler en specifieker wordt getraind, los van de groep. Alleen bij de tactische oefeningen van Louis van Gaal is het noodzakelijk dat hij meedoet met de selectie zodat hij het spelletje met zijn medespelers steeds beter leert aanvoelen.”

Rob Ouderland, fysiotherapeut van FC Twente. Was van 1989 tot 2008 fysiotherapeut van het Nederlands elftal: „Robben is zeer geschikt als profvoetballer. Bij Real Madrid en Chelsea was hij geen vaste basisspeler. Sinds hij bij Bayern speelt, maakt hij structureel deel uit van het basiselftal. Dat heeft hij ook nodig om sterker te worden. Het afgelopen seizoen is hij niet zo vaak geblesseerd geweest. Hij heeft veel wedstrijden in de Bundesliga gespeeld en heeft in de Champions League meegedaan tot aan de finale. Daarna heeft hij ook nog een WK gespeeld.”

Foppe de Haan, trainer van Ajax Cape Town: „Robben is uitermate geschikt als profvoetballer, dat heeft hij nou wel bewezen. Hij heeft alleen veel last van spierblessures en dat betekent dat hij kwetsbaar is. Trainers moeten hem daarom niet volop belasten en hij zou in mijn optiek meer specialistisch moeten trainen. Ik heb het idee dat hij de spieren waar hij last van heeft te weinig traint en dan blijft hij er problemen mee houden. Als ze heel specifiek met hem aan de slag gaan, is er denk ik niet veel aan de hand en is hij een prima profvoetballer.”

    • Shari Kiljan