Picknicken in een handomdraai

Iedereen zijn eigen picknickmand.

Vandaag: de luie mand.

Bijna alle picknickgerechten vergen geen echte kookkunst en zijn in een handomdraai klaar, maar zelfs wie he-le-maal niks wil doen, kan op picknickexcursie. Op verschillende plekken in Nederland kunt u terecht voor een georganiseerde picknick: u maakt een boot-, wandel- of fietstocht en krijgt een gevulde mand mee voor onderweg. Dit kan bijvoorbeeld in Mijdrecht (groenehartlandwinkel.nl), in Lisse (olmenhorst.nl) in Wergea (Friesland; arrestant.nl ) en aan de Kralingse plas in Rotterdam (picknickaandeplas.nl). Meer adressen zijn te vinden op internet.

Maar u kunt natuurlijk ook gewoon zelf een mand vullen met lekkere, kant-en-klare spullen. Er zijn genoeg delicatessenwinkels en traiteurs die heerlijke hapjes klaar hebben staan. Denk aan een salade van artisjokken, een hartig taartje en wat tapenade. Koop ook wat droge worst (bijvoorbeeld wat dungesneden coppa) en neem zo’n potje kleine, zure augurkjes mee die daar zo lekker bij smaken. Koop een bol mozzarella (in de koeltas meenemen!), een bosje basilicum, een paar sappige tomaatjes en een foccacia en laat iedereen zijn eigen broodje caprese maken. Haal ook een stukje geitenkaas, wat rozijnenbrood, druiven en een paar rijpe perziken en ga daarna nog even langs bij uw favoriete banketbakker voor een walnotentaartje.

Sleep uw boodschappenkarretje naar een mooie plek, stal al uw heerlijkheden uit op een kleed en schenk uw vrienden een glas wijn in. En doe als de taart op is een welverdiend tukje in de schaduw om bij te komen van al uw inspanningen.

    • Roos Ouwehand