Olie op de golven

Wat opvalt in het proefje ?Dr. Zeepaard temt de golven? (Zomer &cetera, 24 juli) is dat niet wordt vermeld dat olie met een golfdempende werking moet worden gezocht in de categorie ?spreading oils?. Dat slaolie en/of olijfolie hieronder vallen is op voorhand niet zeker.

In ieder geval heb ik aan drie flesjes olie uit onze keukenvoorraad kunnen vaststellen dat ? op grond van de bovenstaande voorwaarde ? zich hieronder geen geschikte olies bevonden. Ze waren alle drie zeer verschillend voor wat betreft hun ?spreading- gedrag?. Bij één soort olijfolie werd een niet-spreidend gedrag van de druppel gevonden, de gevormde olie-lens was stabiel gedurende 1 uur. Bij een andere fles olijfolie begon de olie vrijwel direct te spreiden, de (dunne) voorste buitenrand vertoont in deze fase de bekende interferentiekleuren.

De slaolie ( een sojaolie) werkte weer anders. De aanvankelijk kleine/dikke olielens groeide zeer langzaam uit tot een grotere plattere lens. Misschien kan Karel Knip in een vervolgartikeltje de kinderen zelf naar golfdempende olies laten zoeken, dat is leerzamer dan zwembaden verontreinigen met een liter olie als de badmeester even niet kijkt.

L.Blok

Eindhoven