Laura Dekker zeilt niet écht rond de wereld

Op de Achterpagina van 2 augustus staat een artikel over Laura Dekker, het meisje dat solo rond de wereld zeilt. In reactie hierop het volgende.

Dekkers plan is om door het Panamakanaal te varen en mogelijk een route door de Rode Zee te volgen. Dat is misschien geweldig voor een 14-jarige, maar het is niet echt ?rond-de-wereld?. Verder wordt vermeld dat Sir Francis Chichester in 1967 als eerste een solozeilreis rond de wereld heeft voltooid. Wat zijn reis zo uniek maakte, was het feit dat hij zonder de moderne hulpmiddelen de drie belangrijkste kapen op de wereld alleen rondde: Kaap de Goede Hoop, Kaap Leeuwin en Kaap Hoorn ? ?a true circumnavigation?.

Maar Sir Francis was niet de eerste solozeiler rond de wereld. Joshua Slocum valt die eer toe (een Amerikaanse kapitein uit de grote zeiltijd); hij zeilde tussen 1895 en 1898 rond de wereld, maar rondde niet Kaap Hoorn. Hij koos voor Straat Magellaan, omdat hij van oost naar west zeilde. Na Slocum voeren nog andere solozeilers rond de wereld, onder wie Vito Dumas die ook de drie kapen rondde, maar als Argentijn veel minder mijlen aflegde omdat hij niet terugging naar Europa.

Theo Strauss

Rotterdam

    • Theo Strauss