Kort nieuws Sport

Franse spelers gehoord over gedrag op WK

PARIJS, 7 aug. De tuchtcommissie van de Franse voetbalbond (FFF) wil op 17 augustus vijf ‘dissidente internationals’ horen in verband met hun gedrag tijdens het mislukte WK in Zuid-Afrika. Nicolas Anelka wordt als grootste boosdoener gezien. De 31-jarige aanvaller van Chelsea werd voortijdig naar huis gestuurd nadat hij in de kleedkamer bondscoach Raymond Domenech had beledigd. Het gedwongen vertrek van Anelka leidde tot een korte staking in de Franse selectie. Behalve Anelka moeten ook aanvoerder Patrice Evra, Franck Ribéry, Eric Abidal en Jeremy Toulalan tekst en uitleg komen geven. De FFF heeft een onderzoek ingesteld naar het WK-fiasco. Naar verwachting wordt het rapport vrijdag naar buiten gebracht. Mogelijk staan daar nog andere sancties tegen de spelers in. Laurent Blanc, de opvolger van Domenech, maakte voor de oefenwedstrijd tegen Noorwegen in elk geval al een geheel nieuwe selectie. (ANP)

Geen degradatie voor springploeg

DUBLIN, 7 aug. De Nederlandse springruiters komen ook volgend jaar uit in de prestigieuze strijd om de Nations Cup. De equipe van bondscoach Rob Ehrens voorkwam gisteren in Dublin een pijnlijke degradatie door een zege in de achtste en laatste wedstrijd. De springploeg schoof in het eindklassement op van de zevende naar de veilige zesde plaats. Eric van der Vleuten, Jur Vrieling, Harrie Smolders en Marc Houtzager noteerden na twee manches slechts 4 strafpunten. Van der Vleuten en Houtzager bleven twee keer foutloos. De nul van Vrieling in de tweede manche telde ook mee in de eindwaardering, zodat alleen de springfout van Smolders in de eerste manche voor Nederland werd genoteerd. (ANP)

Mollema behaalt ritzege in Polen

TERMA BUKOWINA TATRZ, 7 aug. De aanvalslust van Bauke Mollema in de Ronde van Polen is gisteren beloond met een fraaie ritzege. De 23-jarige wielrenner van Rabobank schreef de zesde etappe van deze ProTour-koers op zijn naam, een bergrit over 228 kilometer van Oswiecim naar Terma Bukowina Tatrz. Mollema demarreerde op de slotklim en reed solo naar de winst. Hij had 7 seconden voorsprong op een achtervolgend groepje renners, van wie de Sloveen Grega Bole de sprint won. De Ier Daniel Martin kwam op 9 seconden over de streep en behield zijn leiderstrui. (ANP)

Tennis: Haase en Huta Galung door

SAN MARINO, 7 aug. Robin Haase heeft zich gisteren op overtuigende wijze geplaatst voor de halve eindstrijd van het challengertoernooi in San Marino. De Nederlandse tennisser gunde in de kwartfinales zijn Portugese opponent Rui Machado slechts vier games: 6-2 en 6-2. Jesse Huta Galung is doorgedrongen tot de halve finales van het challengertoernooi in het Spaanse Segovia. De tennisser had bijna tweeënhalf uur nodig om zich te ontdoen van Roberto Bautista-Agut: 7-5, 3-6 en 6-3. Hij komt nu uit tegen Adrian Mannarino uit Frankrijk. (ANP)

Suprematie van Bolt ten einde

STOCKHOLM, 7 aug. Aan de suprematie van sprinter Usain Bolt is na twee jaar een eind gekomen. De Jamaicaanse olympisch kampioen en wereldrecordhouder op 100 en 200 meter verloor gisteravond bij de Diamond League in Stockholm het titanengevecht van Tyson Gay. De Amerikaan zegevierde op de 100 meter in 9,84 seconden, terwijl Bolt in 9,97 als tweede de finishlijn passeerde. De laatste keer dat Bolt een sprint verloor was op 22 juli 2008. (ANP)