Kort nieuws Economie

Supermarkten zien lichte stijging van hun inkomsten

DONGEN, 7 aug. De Nederlandse supermarkten hebben in juli 1 procent meer inkomsten behaald dan in juli vorig jaar. In totaal zetten de grootgrutters voor 2,39 miljard euro om, aldus marktonderzoeker GfK gisteren. Over de eerste zeven maanden gemeten kwam de omzet 0,3 procent hoger uit op 18,01 miljard euro. De vele aanbiedingen om koopjesbeluste consumenten te trekken, leidden niet direct tot extra supermarktbezoek, aldus GfK. Wel leidden de promoties tot hogere omzetten in de eerste helft van 2010. Zonder deze promoties zou de omzet zijn gedaald. (ANP)

Hogere verdiensten aan hypotheken

DEN HAAG, 7 aug. Nederlandse banken hebben vorig jaar meer verdiend aan hypotheken. De toegevoegde waarde van de banken aan de Nederlandse economie steeg tot 24 miljard euro, tegen 16 miljard euro in 2009. Dat zei een woordvoerder van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) gisteren naar aanleiding van berichtgeving in Het Financieele Dagblad. Volgens het CBS hebben banken relatief goedkoop kunnen lenen op de kapitaalmarkt vanwege de lage rente. (ANP)

Audi verkoopt goed in China, VS

INGOLSTADT, 7 aug. De verkoop van de Duitse fabrikant van luxeauto’s Audi in China en de Verenigde Staten is in juli in recordtempo gestegen. De Chinese verkoop sprong met 53,3 procent omhoog en de Amerikaanse verkoop steeg met 22 procent. Dat liet Audi gisteren weten. Ook in Oost-Europa deden de modellen van Audi het goed met een verkooptoename met 12,6 procent. In West-Europa ging de verkoop met 8,9 procent omhoog. Wereldwijd verkocht het dochterbedrijf van Volkswagen in juli 91.400 auto’s, een stijging van 7,7 procent vergeleken met een jaar eerder.

Over de eerste zeven maanden van dit jaar verkocht het concern 17,4 procent meer dan een jaar eerder, tot 646.300 auto’s. (ANP)

Groot verlies AIG

NEW YORK, 7 aug. American International Group (AIG) heeft in het tweede kwartaal verlies geleden door een miljardenafschrijving op zijn levensverzekeringsactiviteiten. Dat blijkt uit cijfers die de Amerikaanse verzekeringsgigant, ooit de grootste ter wereld, gisteren bekendmaakte. AIG schreef 3,3 miljard dollar af op de divisie American Life Insurance Company (Alico), die is verkocht aan branchegenoot MetLife voor 15,5 miljard dollar. Door de afschrijving leed AIG een nettoverlies van 2,7 miljard dollar in vergelijking met een winst van 1,8 miljard dollar in 2009. (ANP)