Kort nieuws Buitenland

Sterfte in Moskou sterk gestegen door extreme hitte

Moskou, 7 aug. Het aantal sterfgevallen in de Russische hoofdstad Moskou is fors gestegen door de extreme hitte en de rook van bosbranden rond de stad. Vorige maand stierven anderhalf keer zoveel mensen als gemiddeld in de maand juli, zo hebben de Russische autoriteiten gisteren bekendgemaakt. Vooral de ouderensterfte is hoger door de huidige temperaturen van rond de veertig graden Celsius. In totaal stierven in juli volgens de autoriteiten 14.340 mensen. Vorig jaar waren dat er 9.516. Het aantal sterfgevallen liep ook op door de vele verdrinkingen. Veel Russen zochten verkoeling in wateren rond Moskou onder invloed van drank. (AFP)

Oppositiepoliticus Birma treedt terug

rangoon, 7 aug. De leider van een belangrijke oppositiepartij in Birma, Phyo Min Thein, is deze week teruggetreden omdat hij verwacht dat de verkiezingen later dit jaar niet vrij en eerlijk zullen zijn, zoals de militaire junta heeft beloofd. Min Thein (41), een ex-studentenactivist die vier jaar gevangen zat, werd door velen gezien als een belofte voor een meer democratische toekomst van Birma. Eerder al besloot ook oppositieleider Aung San Suu Kyi dat haar partij niet meedoet aan de verkiezingen, waarvan de datum nog niet bekend is. (Reuters)

‘Pakistan achter rellen Kashmir’

NEW DELHI, 7 aug. De Indiase minister Palaniappan Chidambaram (Binnenlandse Zaken) heeft gisteren gesuggereerd dat Pakistan achter het geweld zit in de omstreden deelstaat Kashmir. De afgelopen weken zijn ten minste 49 doden gevallen bij nieuwe geweldsuitbarstingen in deze deelstaat. In het parlement zei de minister: „Pakistan heeft blijkbaar zijn strategie veranderd door het beïnvloeden van de ontwikkelingen in Jammu en Kashmir.” Het is de eerste keer dat New Delhi dit verband legt. Gevreesd wordt dat de pogingen van de rivaliserende kernmogendheden om hun relaties te verbeteren hierdoor worden geschaad. (Reuters)

Bermbommen doden 12 Afghanen

Kabul, 7 aug. In het oosten van Afghanistan zijn gisteren en eergisteren twaalf burgers omgekomen door bermbommen. Negen doden vielen in Kunar, door eenbermbom die van afstand werd bediend. In Ghazni kwamen drie burgers om. Daar werd gisteren ook het lijk van de tien dagen eerder ontvoerde kandidaat-parlementariër Najib Gulstani gevonden. Volgens een andere politicus hadden de Talibaan geëist dat twee medestrijders werden vrijgelaten in ruil voor Gulstani. De gouverneur had dat geweigerd. In de uiterst noordoostelijke provincie Badakhshan zijn de lijken van tien doodgeschoten personen gevonden, onder wie acht buitenlanders van wie de nationaliteit niet bekendgemaakt is. De politie vermoedt een overval. (AP, Reuters)

14 gevangenen gedood in Mexico

Mexico-Stad, 7 aug. Bij gevechten tussen gedetineerden in een gevangenis in de Mexicaanse stad Matamoros bij de grens met Texas zijn gisteren veertien doden gevallen. De gevangen, die over zelfgemaakte steekwapens beschikten, waren leden van rivaliserende drugsbendes. In de deelstaat Tamaulipas woedt een zware strijd tussen het Zetas-kartel en het Golf-kartel. In Ciudad Victoria, de hoofdstad van Tamaulipas, ontplofte gisteren een autobom voor een politiebureau. Er vielen geen gewonden. In juli vielen drie doden door een autobom, vermoedelijk geplaatst door een drugsbende in Ciudad Juárez. (AP)

Rechter Jakarta steunt verbod film

Door een onzer redacteuren

Rotterdam, 7 aug. De bestuursrechter in Jakarta acht het verbod op een Australische film over de Indonesische annexatie van Oost-Timor gewettigd. De Jakarta Post meldde gisteren dat de film Balibo, waarin de moord op vijf westerse journalisten door de Indonesische strijdkrachten centraal staat, volgens de rechter gewelddadig is en „oude wonden kan openen”. Sinds de val van het regime-Soeharto in 1998 bestaat er persvrijheid in Indonesië, maar het Filmcensuurorgaan is actief gebleven. De Vereniging van Onafhankelijke Journalisten (AJI) gaat in beroep tegen het vonnis.