Kort nieuws Binnenland

Door een onzer redacteuren

Rotterdam, 7 aug. Afgewezen asielzoekersgezinnen die met minderjarige kinderen in asielzoekerscentra verblijven, krijgen voorlopig nog opvang als hun vertrek uit Nederland niet onmiddellijk kan worden verwezenlijkt. Dat heeft minister Ernst Hirsch Ballin (Justitie, CDA) gisteren gezegd in de Tweede Kamer. De Kamer had vragen gesteld over de situatie van een Angolees gezin dat woont in opvangcentrum Ter Apel en daar sinds 1 april wegmoet. Eerder oordeelde het hof in Den Haag dat zij niet zomaar mogen worden uitgezet.

Nederlandse SS’er Boere in beroep

Door een onzer redacteuren

Rotterdam, 7 aug. De Nederlandse SS’er Heinrich Boere gaat in beroep tegen zijn veroordeling tot levenslange gevangenisstraf. Boere werd op 23 maart in Aken veroordeeld voor de moord op drie Nederlandse burgers in 1944. Zijn advocaat wil bij het Bundesgerichtshof betogen dat Boeres veroordeling in strijd is met het verdrag van Lissabon, omdat daarin staat dat iemand binnen Europa niet twee keer voor hetzelfde feit berecht kan worden. Boere werd in 1949 in Nederland ter dood veroordeeld, maar ontkwam naar Duitsland.

Grote brand op plein in A’dam

Amsterdam, 7 aug. In Amsterdam heeft gistermiddag een grote brand gewoed in een horecagelegenheid aan het Rembrandtplein. Volgens een woordvoerder van de brandweer brak de brand uit in de keuken en schoten de vlammen door het ventilatiekanaal omhoog. Een club, een café en een hotel werden korte tijd ontruimd. Drie mensen liepen rookvergiftiging op. De brand brak uit in de Three Sisters, dat in eigendom was van de onlangs overleden ondernemer Sjoerd Kooistra. (ANP)

Dwangsom Awacs

Door onze correspondent

Maastricht, 7 aug. De Vereniging Stop Awacs eist in een kort geding tegen het ministerie van VROM een dwangsom voor elke keer dat een vliegtuig boven de geluidsnorm van honderd decibel komt. De Limburgse actiegroep verzet zich al jaren tegen de overlast van spionagetoestellen van de NAVO-basis in Geilenkirchen, net over de Duitse grens.