Het bleek nog gruwelijker in Nij Beets

De vondst van vier lijkjes van baby’s op een zolder in Nij Beets heeft het dorp in verwarring gebracht. „Hier kennen anderen je nog beter dan je jezelf kent.”

Wanneer een politieauto over de Prikkewei Nij Beets binnenrijdt, weten jongeren in de Doarpsstrjitte al dat ze rustig moet rijden. „Zo snel werkt de tamtam hier”, zegt Nij Beetser Sieberen Visser. Toen er donderdagavond drie politieauto’s tegelijk het Friese dorp binnentrokken, was al snel duidelijk dat het goed mis was. Moord, dacht Visser eerst. Het bleek „veel gruwelijker”, zegt zijn buurman Ate Jenega.

Even daarvoor is bekend geworden dat een vierde baby levenloos is aangetroffen in een koffer, afkomstig van een zolder van een huis in hartje Nij Beets. Een 25-jarige vrouw uit het dorp is een dag eerder aangehouden op verdenking van het ombrengen van vier pasgeboren baby’s. De vrouw, tandartsassistente en nog thuiswonend, zou vanaf 2002 vier lijkjes van baby’s hebben verstopt. Donderdag werden vier koffers op haar zolder aangetroffen, waarin gisteren gevonden werd waarvoor gevreesd werd.

Nu is er ongeloof in Nij Beets. Bij wijze van spreken „kent de ander je nog beter dan dat je jezelf kent”, zegt Visser over zijn dorpsgenoten. Natuurlijk vraagt iedereen zich dus af hoe ze vier zwangerschappen hebben kunnen missen. Juist hier, in deze kleine gemeenschap. Veel Nij Beetsers zijn echter huiverig voor het „uit de context” trekken van hun woorden. Zeker in deze hechte gemeenschap „kan dat verkeerd vallen”.

Vervolg Nij Beets: pagina 3

In maart eerste tip bij politie

Een jonge vrouw, te midden van een groepje jongeren, is een vriendin van de verdachte. Ze zag haar twee of drie keer per week. Ze kan niet bevatten wat er gebeurd is. Ja, haar vriendin was wel eens wat dikker. „Maar dat zeg je dan toch niet tegen haar?” Ze krijgt bijval van anderen. „Mensen die nu zeggen dat ze een vermoeden hadden, die liegen. Gisteren vlogen hier twee straaljagers over. Dat zou er ook mee te maken hebben, was het verhaal. Eén en één is al gauw twee. Maar het slaat nergens op.”

In ieder geval één persoon is het wel opgevallen in al die jaren. Dat was iemand van buiten het dorp, die dagelijks met haar te maken had, zeggen bekenden. Eind maart tipte deze de politie. Desgevraagd gaf de vrouw aan de politie toe dat ze zwanger was geweest. Maar ze had haar kinderen weggegeven. Toen ze geen adoptiepapieren kon overleggen, is de politie tot actie overgegaan.

En nu zijn er rood-witte linten in de Van Eedenstraat. En veel vragen, maar vooral van journalisten. Al die aandacht is wel begrijpelijk, vindt het groepje jongeren op straat. „maar wat heb je eraan. Het moet hier geen rodeo worden.” Hun namen noemen ze niet. Die doen niet terzake, vindt een van de jongens. Niets doet op dit moment eigenlijk terzake, zegt zijn broer.

In dorpscafé De Brêge was de verdachte een veelgeziene vrouw. „Absoluut niet” sociaal teruggetrokken, zegt een overbuurman. Net als iedereen is hij met stomheid geslagen. Natuurlijk „schommelde haar gewicht wel eens”, zegt hij. „Maar na de winter zag je haar dan weer hardlopen. Dan was alles er weer af.”

    • Bart Hinke