Gelijkstroom

Warna Oosterbaan schrijft een aanstekelijk stuk over het al dan niet invoeren van een gelijkstroomnet in Nederland (Zomer &cetera, 31 juli 2010). Helaas rept hij met geen woord over een groot gevaar (of zegen?) van een dergelijk net: het op grote schaal toepasbaar maken van electrolyse. In ieder huishouden is het dan mogelijk om water te scheiden in waterstof en zuurstof. De chemische mogelijkheden zijn voor iedere burger schier eindeloos. Zelf thuis dat ene stoelpootje verchromen, stikstof maken uit ammoniakgas, waterstof opslaan en mooi nieuwjaars vuurwerk produceren. Voor de meer onderlegde chemicus moet het een fluitje van een cent zijn om uit huis-, tuin- en keukenmiddelen de meest geweldige drugs te fabriceren. Ik ga er voor, gelijkstroom!

Roderik Koekkoek

Amsterdam

    • Roderik Koekkoek