Foto Vincent Mentzel

Het oeuvre van Vincent Mentzel omvat veertig jaar fotojournalistiek. Deze zomer een selectie uit zijn werk, aan de vooravond van zijn 65ste verjaardag. Het zachte en harde Suriname.

Van linksboven, met de klok mee. Twee creoolse, een Hindostaanse en een indiaanse Surinamer.
Van linksboven, met de klok mee. Twee creoolse, een Hindostaanse en een indiaanse Surinamer.

Vincent Mentzel heeft als fotograaf van NRC Handelsblad alle continenten bereisd. Alleen in Australië en Nieuw-Zeeland is hij nooit geweest. Op twee landen is hij „echt verliefd”: op China en Suriname.

Wat maakt een fotograaf verliefd op een land? Luister naar een lofzang op Suriname: „Het is de combinatie van geuren en lichtval. Indonesië ruikt naar vuurtjes en kretek-sigaretten: zware geuren. Suriname ruikt naar een tuin in de nazomer, op een vroege ochtend na een regenbui. Fris. Nevelig licht: zonnestralen in de vochtige lucht. Een zweem van vroege herfst door het natte, gevallen blad.”

Het is de natuur. Het zijn de mensen. „Vrolijk. Toegankelijk. Zoveel culturen dwars door elkaar. Exotisch. En dat in combinatie met de Nederlandse taal in de tropen en de Nederlandse plaats- en straatnamen: Wageningen, Domineestraat, Waterkant.”

Suriname als idylle? „Dat is het grote raadsel van het land. In Paramaribo liggen de synagoge en de moskee aan de Keizerstraat op één perceel naast elkaar, zonder hek of muur ertussen. Dat kan daar. Aan de andere kant vormt de bevolking van Suriname een piepkleine gemeenschap, waarin alle duistere wetten heersen van grote jongens in grote landen: drugshandel, discriminatie, graaien over elkaars ruggen heen. Onbegrijpelijk: mooi, vrolijk en keihard tegelijk.”

    • Gijsbert van Es