film zondag

Notorious (Alfred Hitchcock, 1946, VS). Het Eye Film Instituut wijdt zijn jaarlijkse zomerprogramma aan actrice Ingrid Bergman. Om er deelgenoot van te zijn, hoef je niet per se meer naar Amsterdam. Vanmiddag zendt de BBC twee Hitchcockklassiekers uit waarin Bergman de hoofdrol speelt. eerst Spellbound, de freudiaanse thriller waarin Salvador Dalí de droomsequenties vormgaf en Ingrid een psychoanalyticus speelt die Gregory Peck onder haar hoede neemt. Daarna Notorious, een van de beste Hitchcockfilms. Op verzoek van FBI-agent Cary Grant infiltreert Bergman het milieu van uitgeweken nazi's in Rio de Janeiro. Als ze verliefd op elkaar worden, moeten ze hun gevoelens verbergen achter koele façades. BBC 2, 14.20-16.00u. scene uit de film Notorious (1946) FOTO: Filmmuseum Cary Grant Ingrid Bergman

Spellbound (Alfred Hitchcock, 1945, VS). Thriller die de psychoanalyse populariseerde. Verliefde Ingrid Bergman helpt Gregory Peck de verdrongen waarheid over zichzelf te ontdekken. Met een door Salvador Dalí ontworpen droomscène. BBC2, 12.30-14.20u.

The Magnificent Seven (John Sturges, 1960, VS). Amerikaanse remake van Kurosawa’s Zeven samoerai werd populaire actiewestern. Titelhelden beschermen Mexicaanse dorpelingen tegen bandieten. Met Yul Brynner, Steve McQueen, Robert Vaughn, James Coburn, Charles Bronson, Eli Wallach en Horst Buchholz. Eén, 14.00-16.05u.

Get Real (Simon Shore, 1998, Engeland). In speelfilmdebuut van regisseur Shore worden onbeschaamd veel conventies gebruikt om 16-jarige, homoseksuele protagonist een romance te laten beleven met de door hem geadoreerde macho van de school. Maar die macho is niet bereid zijn imago op te geven. De regisseur heeft goed gekeken naar de high school-komedies van John Hughes. Het Zuid-Engelse Basingstoke waar de film zich afspeelt, kan zo doorgaan voor een Amerikaanse suburb.Ned.3, 23.10-0.55u.

Happiness (Todd Solondz, 1998, VS). Vijf overlappende liefdesverhalen over twaalf hoofdpersonen, onder wie een hijger, een romantica en een pedofiele therapeut, in de treurige ambiance van New Jersey en Florida. De klinische blik van regisseur Solondz biedt de kijkers weinig troost, maar wie eerlijk is, herkent de angst en de wanhoop die vaak aan leugenachtigheid en agressie ten grondslag liggen. Ned.2, 23.20-1.35u.