film zaterdag

Comme une image (Agnès Jaoui, 2004, F). De tweede film van de Franse regisseuse Agnès Jaoui, samen geschreven met acteur Jean-Pierre Bacri, is er eentje voor pijnlijke momenten. Vooral voor Lolita, de mollige dochter van schrijver Étienne Cassard. Cassard heeft een klein dochtertje bij zijn nieuwe, jonge vriendin en heeft nauwelijks aandacht voor Lolita. De door haar uiterlijk toch al onzekere Lolita wordt keer op keer door de vader teleurgesteld. Hij ziet haar nauwelijks staan. Maar niet alleen Lolita heeft behoefte aan bevestiging en aandacht. Elk personage schreeuwt om de aandacht van een ander. Iedereen heeft elkaar nodig en gebruikt de ander om zijn eigen doel te bereiken. Canvas, 23.25-1.15u. scene uit de film Comme une image (2004)

Brokeback Mountain (Ang Lee, 2005, VS). Moderne klassieker vertoont op het eerste gezicht de vertrouwde trekken van een western, maar blijkt al snel te gaan over twee jonge schaapherders die elkaar liefhebben hoewel ze naar eigen zeggen ‘geen flikkers’ zijn. De film van alleskunner Ang Lee won de belangrijkste prijs op het filmfestival van Venetië, een pak Golden Globes en drie Oscars: voor beste regie, beste scenario en beste muziek (Gustavo Santaolalla). Met Heath Ledger en Jake Gyllenhaal. Ned.3, 22.10-0.20u.

Festen (Thomas Vinterberg, 1998, Denemarken). Zelfmoord, overspel, incest en nog een aantal kleinere verschrikkingen komen uit de kast tijdens een feest ter gelegenheid van de zestigste verjaardag van een Deense hoteleigenaar. Alom bejubeld en bekroond, voortreffelijk geacteerd familiedrama dat mede dankzij de wendbare digitale Dogma-cameraatjes verfrissend realistisch lijkt.Ned.2, 22.40-0.25u.

There Will Be Blood (Paul Thomas Anderson, 2007, VS). Grimmig en fascinerend epos van Paul Thomas Anderson over een olieman in het begin van de twintigste eeuw die voortgedreven door hebzucht en haat een fortuin vergaart waarmee hij zich voorgoed van de rest van de mensheid hoopt te bevrijden. Cynische kijk op zowel kapitalisme als liefde als religie. Met een weergaloze hoofdrol van Daniel Day-Lewis die er een Oscar voor kreeg. Wij stonden bij deze film allemaal op de schouders van Daniel Day-Lewis, zei de andere Oscarwinnaar van There Will Be Blood, cameraman Robert Elswit bij zijn dankwoord na de prijsuitreiking.BBC 2, 22.45-1.15u.