FC Twente begint competitie met verliespunten

Roda JC 0 FC Twente 0

Ruststand 0-0. Scheidsrechter: Bossen. Tsch: 13.500.

FC Twente is er niet in geslaagd de competitie met een overwinning te beginnen. In Kerkrade liep de landskampioen zich stuk op de degelijke verdediging van Roda JC. Zelfs een slotoffensief met drie spitsen, onder wie de nieuwe aankopen Marc Janko en Nacer Chadli, mocht niet baten. De titelhouder begon daardoor het seizoen eigenlijk met twee verliespunten.

Na de wedstrijd om de Johan Cruijff Schaal, waarin FC Twente vorige week Ajax in de eigen Amsterdamse Arena vaak van hot naar her stuurde, mocht van de landskampioen worden verwacht dat het Roda JC in de eerste competitiewedstrijd wel aankon. Voortbordurend in de stijl waarop Twente vorig seizoen zijn eerste landstitel veroverde, zocht de ploeg in het Parkstad Limburg Stadion vanaf het begin de aanval. Aanvankelijk nog zonder de laatste aanwinst, de Oostenrijkse topschutter Marc Janko, werd de thuisploeg met snelle combinaties onder druk gezet.

Er was vooralsnog weinig verschil met de succesformule van de naar Bundesligaclub Wolfsburg vertrokken coach Steve McClaren waar te nemen. Onder leiding van de Belgische coach Michel Preud’homme maakte FC Twente een even compacte als gedreven indruk. Preud’homme, zestien jaar geleden op het WK nog gekozen tot beste doelman van het toernooi, is dan ook niet de eerste de beste. Met Standard Luik werd hij Belgisch kampioen en bekerwinnaar en met AA Gent won de Waal vorig seizoen eveneens de Belgische beker. Deze ploegen droegen onmiskenbaar zijn handelsmerk: georganiseerd, aanvallend en agressief. Zijn vurige coaching leidde in België soms tot verbanning naar de tribune. Gisteren hield hij zich in, omdat er vooralsnog geen reden tot woede en verontwaardiging was. Maar als de overwinningen uitblijven, zal de 51-jarige Preud’homme zich vast nog eens laten gelden.

Mogelijk is zijn komst de winst die FC Twente deze zomer heeft behaald. Meer agressie ten opzichte van het doorgaans beheerste spel dat onder leiding van de onderkoelde Brit McClaren werd afgeleverd. Maar het is nog de vraag of dat tot even veel of zelfs meer – internationaal in de Champions League – succes zal leiden. Verdwenen zijn namelijk de trouwe, sluwe en trefzekere spits Blaise N’Kufo, de razendsnelle vleugelspits Miroslav Stoch en de geroutineerde middenvelder Kenneth Perez. Veel wordt verwacht van de Zweedse Kosovaar Ermir Bajrami op het middenveld, de jonge talentvolle Belgische spits Nacer Chadli en vooral van spits Janko, die bij Red Bull Salzburg twee seizoenen geleden 39 keer doel trof en daarmee derde werd in het Europese topscorersklassement, achter Diego Forlan en Samuel Eto’o. Hij was de afmaker van de aanvallende ploeg van de Nederlandse coach Co Adriaanse. Vorig seizoen ging het aanzienlijk minder met Janko, omdat hij niet tot zijn recht kwam in het defensieve systeem van de Nederlandse coach Huub Stevens. Reden voor de voetballer om naar een nieuwe uitdaging op zoek te gaan.

FC Twente kan dus nog wel investeren, zeker met de lucratieve deelname aan de Champions League in het vooruitzicht. De financiële toestand van de club uit Enschede werd deze week door de KNVB nog als ‘zorgelijk’ bestempeld. Maar de manier waarop FC Twente zich heeft weten te binden aan de plaatselijke bevolking en het bedrijfsleven, dient zeker als voorbeeld voor alle clubs in Nederland. FC Twente valt niet zo gauw om. Zo hecht en stevig onderbouwd is de band met de samenleving in het oosten van het land. Aan onverantwoord investeren lijkt de club zich nog niet schuldig te gaan maken. Daarvoor straalt de clubleiding te veel verstand uit.

De positie van Roda is onduidelijk. De KNVB heeft de Limburgse club deze week onder curatele geplaatst. Maar volgens Roda volkomen ten onrechte. Vorig jaar heeft de club een driejarenplan ingediend om de begroting op orde te brengen. Daarvoor heeft Roda zelfs onlangs nog de complimenten van de KNVB ontvangen, aldus een woordvoerder. De Limburgers doen dan ook geen onverantwoorde uitgaven, zoals blijkt uit de zeer schaarse aankopen deze zomer.

Roda legt zijn (nabije) toekomst in handen van coach Harm van Veldhoven, die de ploeg vorig seizoen naar een opmerkelijk sterk seizoenslot leidde. Ook al een Belg, net als de coach van FC Twente. Beiden laten zien in aantrekkelijk, aanvallend en agressief voetbal te geloven. Onder hun leiding maakten Roda en Twente er een amusant potje voetbal van – met de bezoekers als de dominerende partij – hetgeen de sfeer op de tribunes duidelijk goed deed. Scheidsrechter Ruud Bossen had geen moeite de gretige, aan het begin van de competitie nog frisse spelers in bedwang te houden. Deze week zakte Bossen voor het spelregelexamen, evenals Pieter Vink. Beiden krijgen een herexamen en mogen vooralsnog gewoon wedstrijden leiden. Gisteren viel er niets aan Bossen te merken: een man met gezag en gevoel voor wat voetballers doormaken.

Naarmate de wedstrijd vorderde zette Twente het duel meer en meer naar zijn hand. Coach Preud’homme voelde dat zijn ploeg het aan haar stand als kampioen verplicht was deze eerste competitiewedstrijd te winnen. Niet op 0-0 spelen in een uitwedstrijd, dat valt te prijzen in een coach. Eerst bracht hij spits Chadli in (in plaats van middenvelder Bajrami) en vervolgens spits Janko (in plaats van spits Luuk de Jong). Samen met de altijd gevaarlijke spits Bryan Ruiz gingen de nieuwe aankopen op jacht naar de overwinning. Die zou verdiend zijn geweest, maar zoals wel vaker wint niet altijd de beste ploeg.

    • Guus van Holland