Een e-book kopen? Alles staat vrij op internet!

In reactie op het hoofdredactioneel commentaar ?Vestdijk per e-reader? het volgende.

Er zijn verklaringen te over waarom het aanbod voor de e-reader via de boekwinkel nihil is: het zogeheten Digital Restrictions Management, het hoge btw-tarief, de aarzelende uitgevers, de marktverstorende rol van Amazon en vooral dat uitgevers niets geleerd hebben van de muziek- en filmbranche.

Een ?verdienmodel? zou ook wel eens moeilijk te vinden kunnen zijn, aangezien de prijs van een e-boek vrijwel nul zou moeten zijn. Wat het commentaar namelijk mist, is dat het werkelijke aanbod aan literatuur immens is en dat de meeste literatuur legaal en vrij verkrijgbaar is of dat snel wordt. Zo is het werk van Vestdijk over zo?n dertig jaar rechtenvrij. Dan zal zijn werk ongetwijfeld snel in het publieke domein opduiken.

Ook zijn er veel initiatieven om oudere literatuur vrij beschikbaar te maken (gutenberg.org bijvoorbeeld). Cuentos de la selva van Quiroga heb ik nog niet gevonden maar dat is een kwestie van tijd, want over een paar jaar rechtenvrij.

Over dertig jaar zal dat versnipperde aanbod ongetwijfeld beter gecatalogiseerd zijn of is er een betere zoekmachine voor. NRC Handelsblad kan een rol spelen bij de zoektocht naar vrij beschikbare literatuur, in de boekenbijlage bijvoorbeeld.

J. la Poutre

Den Haag

    • J. La Poutre