dvd-tip

Cover van de DVD Fringe
Cover van de DVD Fringe

Niets werkt zo goed bij lange tv-series als een duister complot dat zo ingewikkeld is dat je meer dan één seizoen nodig hebt om het te begrijpen. Het toppunt is de serie Lost, die na zo’n honderd afleveringen in mei stopte, de kijkers duizelig achterlatend. J.J. Abrams, de man achter Lost, had daar een medicijn voor: zijn nieuwe serie Fringe.

Fringe is geen vervolg op Lost maar speelt ook met een raadsel dat groot genoeg is om de kijker seizoenenlang te boeien. Tegelijkertijd zijn de verhalen per aflevering ook spannend.

Als Fringe ergens een vervolg op is, dan is het op X-Files, waarbij de dromerigheid van de jaren negentig is vervangen door eigentijdse actie. Hoofdpersoon is een FBI-agente die met zaken wordt geconfronteerd waar geen wetenschappelijke verklaring voor is. Maar er blijkt ‘fringe’-wetenschap te bestaan die over de grens van het algemeen geaccepteerde kijkt en telepathie, tijdreizen en nog veel meer onderzoekt.

De knappe FBI-agente werkt samen met een gekke wetenschapper en zijn stoere zoon. Ook omdat Fringe een budget heeft voor special effects is het een van de onderhoudendste series van de laatste jaren.

Fringe, seizoen 1, verschijnt 18 aug. € 48,99

    • Dirk Limburg