Dr. Zeepaard krast een krijtje

None

Dit is niet een erg zomervakantie-achtig proefje: er komt een schoolbord in voor. Maar goed, dan kun je alvast weer een beetje wennen aan het idee dat school nog bestaat.

Wat heb je nodig? Een schoolbord dus. Zo’n ouderwetse zwarte of groene, niet zo’n moderne witte. Het mag ook een speelgoedschoolbordje zijn. En een krijtje in je lievelingskleur. En oordopjes. Die koop je bij de drogist.

Wat moet je doen? Schrijf iets op het schoolbord met het krijtje. Geeft niet wat, een beetje krassen mag ook. Veeg het uit en doe de oordopjes in. Schrijf of kras dan opnieuw iets.

Wat gebeurt er? De tweede keer, met de oordopjes in, voelt het schoolbord veel gladder, terwijl er niks aan veranderd is! Gek hè? Het komt doordat je het piepen of krassen van het krijtje niet meer hoort. Om te voelen hoe glad of ruw het schoolbord is, gebruik je dus niet alleen – via het krijtje – je hand of je vingers (je tastzin, dus). Je gebruikt ook je oren, zonder dat je het zelf doorhebt.

Dat gebeurt best vaak, dat je denkt dat je alleen het ene zintuig gebruikt en dat er dan stiekem ook nog een ander zintuig aan het werk is. Bij eten bijvoorbeeld. Je denkt dat je het alleen proeft op je tong, maar als je verkouden bent, smaakt niks lekker. Je proeft dus ook met je neus.

Handig om te weten! Sluit maar ’es een weddenschap af met je vader, om veel geld, of hij het verschil kan proeven tussen appel en ui. En dan doe je hem een blinddoek om én je knijpt zijn neus dicht. Succes verzekerd!

    • Ellen de Bruin