De bruindonzen lummel

Waar Polder De Noordmeer, vanuit Broek in Waterland. Variatie op routes uit Wandelgids Noord Holland: polders en dijken.

Afstand 14 km.

We kunnen in Broek het kerkepad niet vinden. We vinden wel de kerk, daar zitten op zondag de gemeenteleden knus in een kring rondom de indrukwekkende preekstoel. Op de andere dagen herbergt de kerk een stalletje met tweedehandsboeken, wat mij Minette, jeugdherinneringen van een poes oplevert, uit 1901.

Volgens man ligt het anders. Hij weet namelijk precies waar het kerkpad is, „maar het is er niet meer”.

Het komt op hetzelfde neer: we wilden met een lus uit Broek in Waterland een eind verderop de zogenaamde Badkuiproute oppakken. Die sluit aan op de Hekkenroute en bij elkaar is dat een mooi eind lopen. En die lus lukt nu niet.

Er lokt een pad het dorp uit en het weer is ideaal. Dan maar even verkeerd lopen. We gaan vast de polder in. Grijs en zwaar overbluft de hemel gras en riet, met nat licht en een wolkendek van poetskatoen. In de sloten bloeit de kikkerbeet, witte bloemetjes verheffen zich boven het hartvormige drijfblad.

Bij een maisakker als een muur keren we om. Toch een soort lus. We komen terug in Broek en nemen de Badkuiproute van hieruit.

We dalen af, een landschapskom in. Niet dat we hem in het kniediepe gras zagen, maar een haas neemt het zekere voor het onzekere. Hij scheert zich weg over een withouten brugje. Wij volgen hem en komen op een dijk terecht die de bocht van een vaart volgt. Daar peddelt een meerkoet. Ik had eigenlijk nog nooit begrepen dat die vogel het witte masker van het carnaval van Venetië draagt.

De jonge dieren worden groot. Kalveren, eendenkuikens, de stevige fuut die nog een zachte bol is – ze zijn niet schattig meer, maar sterk. Een zwanenechtpaar blaast agressief. De bruindonzen lummel tussen hen buigt zijn hals. Hij schaamt zich voor zijn ouders.

Na het lintdorp Overleek wordt het warm. Regen spreidt een vochtige doek. En stopt. Een schilderes werkt op haar bijna wegwaaiende ezel aan een landschap met koeien. Ze staat juist hier „omdat er een koe is gaan liggen. En ik moet snel zijn, want die gaat zo weer staan.”

Informatie, routekaartjes, gps-punten en foto’s via nrc.nl/weekblad

    • Joyce Roodnat