Culinair pubfood

Joep & Janneke reizen langs Europese streek-keukens. Janneke eet krab in Cornwall.

Cornwall is, op groot Londen na, misschien wel het meest gastronomisch ontwikkelde deel van Engeland. Hier in het uiterste zuidwesten is het klimaat mild, het land vruchtbaar en de alomtegenwoordige zee gul. Tel daarbij op het grote aantal gerenommeerde restaurants en de lokale voorliefde de middag te breken met cream teas (thee met scones, clotted cream en jam), en Cornwall is niet minder dan een foodie-paradijs.

De Britten zijn de laatste jaren bijzonder gefixeerd geraakt op ‘local food’, en in Cornwall vormt men daarop geen uitzondering. Op menukaarten in de horeca wordt bij elk stukje vlees of vis een uittreksel uit het plaatselijke geboorteregister geleverd. En langs de grote wegen stikt het van de farmer’s markets, waar boeren hun oogst direct aan de consument te koop bieden.

Veel van de producten in deze landwinkels zijn ‘organic’, maar ook de niet-biologische spullen zijn van hoge kwaliteit. Met hun rijke aanbod van verse groente, fruit, kazen, ciders, huisgemaakte worstjes en wild, maken de farmer’s markets het voor de gastrotoerist in Cornwall nog verdraaid lastig te kiezen tussen zelf koken in de vakantiecottage of op de camping, of uit eten gaan in een van de vele gastropubs.

De culinaire renaissance van Groot-Brittannië is nog maar pril, en die gastropubs vormen een betrekkelijk nieuw fenomeen. Een van de populairste in noordelijk Cornwall, St. Kew’s Inn, wordt uitgebaat door voormalig Michelinchef Paul Ripley. Je eet er typisch pubfood – ploughman’s lunch, steak sandwich, mosselen met friet, trifle en eton mess – maar dan van de opperbeste soort.

Wie in de buurt van Padstow komt, van vis houdt, én het zich kan veroorloven, moet zeker een bezoek brengen aan The Seafood Restaurant van BBC-chef Rick Stein (voor de lunch hoef je maar een paar dagen tevoren te reserveren).

Over de Fifteen-vestiging die Jamie Oliver vorig jaar opende in Newquay heb ik me laten vertellen dat het niet de moeite waard is. Maar zuidelijker, in de buurt van Helston, Porthleven en The Lizard zitten nog een aantal topnotch tenten, waaronder New Yard Restaurant, gevestigd op het oude landgoed Trelowarren, waar ook cottages worden verhuurd.

Wat u verder beslist niet mag missen: Cornish pasties, flapjes van krokant deeg gevuld met gestoofd vlees, koolraap en aardappelen. De lekkerste ever at ik bij Aunt Avice’s Pasty Shop, een onopvallend winkeltje achter het tankstation van St. Kew Highway, vlak bij St. Kew. Dressed crab, vers krabvlees in de schaal, aangemaakt met mayonaise (te bestellen in vrijwel iedere eetgelegenheid aan de kust). Yarg, een smedige koemelkse kaas gewikkeld in brandnetelbladeren. Biologisch ijs en fudge van Roskilly’s, gemaakt van de melk van Jersey-koeien (overal te koop). En natuurlijk gaan er een paar flessen Cornish cider en elderflower cordial (vlierbloesemlimonade) in de kofferbak mee naar huis.

    • Janneke Vreugdenhil