Cream tea

Single scone with cream and jam Fresh Food Images;Hollandse Hoogte

Voor 4 scones:

160 gram bloem, 1 eetlepel kristalsuiker, 1½ theelepel bakpoeder

¼ theelepel zout, 30 gram koude roomboter, ongeveer 100 ml melk

Voor erbij:

clotted cream (of een mengsel van gelijke delen mascarpone en crème fraîche), en (liefst zelfgemaakte) aardbeien- of frambozenjam

Verwarm de oven op 225 graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Meng de bloem en suiker, het bakpoeder en zout in een kom. Snijd de boter boven de kom in snippers. Wrijf boter en meel tussen je vingers tot een kruimelstructuur. Voeg 90 ml melk toe en kneed alles snel tot een samenhangend deeg. Gebruik zo nodig een paar druppels extra melk, maar maak het deeg vooral niet te nat. Bestuif het werkvlak en een deegroller (of glazen fles) royaal met bloem en rol het deeg uit tot een lap van 1,5 tot 2 cm dik. Steek er met een koekjessteker of met een limonadeglas 2 of 3 rondjes uit en verspreid deze over de bakplaat. Kneed de restjes deeg weer tot een geheel en rol nogmaals uit voor de laatste scone(s). Bestrijk de scones met een beetje melk en bak ze in ongeveer 15 minuten gaar.

Serveer ze warm bij een pot (Engelse) thee, met room en jam.