CDA, neem wat minder uw verantwoordelijkheid

De gezamenlijke verklaring van het CDA met de PVV en VVD met betrekking tot de islam én de manier waarop het CDA invulling geeft aan wat het op dit moment zijn verantwoordelijkheid vindt, vragen om een kritische noot.

Allereerst vraag ik mij af hoe een partij die zelf het geloof als basis heeft voor politieke besluitvorming, akkoord kan gaan met een agreement-to-disagree over de islam. Lag het respect voor verschillende geloven niet aan de basis van de fusie van CHU, ARP en KVP bij de oprichting van het CDA in 1980? Ondertussen blijkt het CDA ook een vanzelfsprekende optie voor leden met het islamitische geloof en wat mij betreft zou het CDA dit moeten omarmen.

Alhoewel ieder geloof zijn excessen kent, weet het CDA dat het geloof als leidraad gebruiken voor de politiek alleen maar kan leiden tot betere weloverwogen beslissingen. Zaken als barmhartigheid en rentmeesterschap ? alhoewel in woordkeuze wellicht iets ouderwets ? passen perfect bij de huidige tendensen van duurzaamheid en het zorgen dat niemand buiten de boot valt, zeker in tijden van crisis.

In het CDA wordt vaak gesproken over het nemen van verantwoordelijkheid. Maar net zo belangrijk als weten waar je verantwoordelijkheid ligt, is het ook van belang te weten waar deze ophoudt. Met de huidige verkiezingsuitslag en de verdeeldheid binnen de partij, past enige bescheidenheid als het gaat om het opnemen van regeringsverantwoordelijkheid. Door met de VVD een minderheidsregering aan te gaan die gedoogd wordt door de PVV, geeft het CDA de PVV de ruimte om haar verantwoordelijkheid te ontlopen. Verantwoordelijkheid nemen is een goede zaak, weten wanneer de verantwoordelijkheid bij een ander ligt is in dit geval beter.

Persoonlijk ben ik geen fan van de PVV, maar ik ben wel een zeer sterk voorstander van de democratie. Tegen de CDA- top zou ik dus willen zeggen: laat de PVV volledige regeringsverantwoordelijkheid nemen of zorg voor een alternatief meerderheidskabinet ? mét of zonder het CDA.

Irene Janssen

Brussel

    • Irene Janssen