Arbeidsmarkt VS staat er slecht bij

De Amerikaanse arbeidsmarkt staat er aanhoudend slecht voor. Vorige maand werden opnieuw 131.000 banen geschrapt. De cijfers die gisteren bekendgemaakt zijn door het ministerie van Werkgelegenheid laten opnieuw zien dat de Amerikaanse economie, de grootste ter wereld, moeite heeft de al bijna drie jaar durende recessie achter zich te laten.

Bedrijven hebben vorige maand slechts 71.000 vacatures opgevuld. Dat is nog niet de helft van het aantal banen dat er juist elke maand bij moet komen om alleen maar de nieuwkomers op de arbeidsmarkt op te vangen.

Tussen januari en mei van dit jaar steeg het aantal banen nog elke maand. Die toename sloeg in juni om in verlies toen de overheid tijdelijke krachten begon te ontslaan. Deze tienduizenden mensen waren aangenomen om de tienjaarlijkse volkstelling in de VS uit te voeren. Die is inmiddels nagenoeg voorbij.

Het werkloosheidspercentage bleef vorige maand ondanks het baanverlies gelijk op 9,5 procent. De verklaring daarvoor is dat Amerikanen die langer dan vier weken niet actief op zoek zijn naar werk niet meegerekend worden en uit de statistieken verdwijnen.

Obama’s voornaamste economisch adviseur, Christina Romer, zegt „nog meer gaten in de weg” te verwachten. Romer kondigde donderdagnacht onverwacht aan eind deze maand op te stappen. Sinds het begin van de recessie, die nog niet officieel voorbij is, zijn 8 miljoen Amerikanen ontslagen.

Het aantal tijdelijke banen daalde voor het eerst in negen maanden. Volgens sommige economen is dat een teken dat werkgevers binnenkort willen overstappen van tijdelijke krachten naar mensen in vaste dienst. Anderen zien het juist negatief en stellen dat zonder de groei van tijdelijke banen ook geen duurzame groei van vaste banen te verwachten is.