Wilders wordt steeds machtiger

VVD en CDA onderhandelen over een regeerakkoord, maar Wilders zit er bij.

Hij kan dan laten weten welke afspraken breekpunten voor de PVV vormen.

PVV-leider Wilders zit bij alle onderhandelingen tussen VVD en CDA over een regeerakkoord. Dit hebben de fractievoorzitters gisteren afgesproken bij hun eerste ontmoeting met informateur Ivo Opstelten.

De invloed van Wilders gaat hierdoor verder dan alleen het zogenoemde gedoogakkoord. Formeel gaan VVD en CDA nu samen een regeerakkoord opstellen voor hun minderheidskabinet. Om van de steun van de PVV verzekerd te zijn – en daarmee van een parlementaire meerderheid – wordt een apart gedoogakkoord met deze partij gesloten. Desondanks zal Wilders ook betrokken worden bij de onderhandelingen tussen VVD en CDA over hun regeerakkoord. Volgens informateur Opstelten kan Wilders daarbij kenbaar maken welke afspraken bij hem onoverkomelijke bezwaren opleveren en dus breekpunten zijn. De partijvoorzitter van de VVD, die woensdag formeel werd benoemd tot informateur, zei dit gisteren tijdens zijn eerste persconferentie.

De partijen hadden al eerder afgesproken dat de PVV kan stemmen tegen zaken die niet in het gedoogakkoord staan, maar wel in het regeerakkoord. De partij zal het VVD-CDA-kabinet er echter niet om naar huis sturen. Maar Wilders kan wel bij de opstelling van het regeerakkoord aangeven welke afspraken voor hem onaanvaardbaar zijn.

Opstelten denkt dat de onderhandelingen tussen de VVD, het CDA en de PVV ongeveer drie weken in beslag zullen nemen. Om een minderheidskabinet tussen VVD en CDA te vormen dat gedoogsteun krijgt van de PVV van Wilders, moet Opstelten een regeer- en een gedoogakkoord opstellen. Deze akkoorden vormen volgens hem de basis voor „een spoedige komst van een stabiel kabinet van VVD en CDA, dat met de steun van de PVV tot een vruchtbare samenwerking in de Staten-Generaal moet komen”.

In het gedoogakkoord komen afspraken over hoe de komende jaren 18 miljard euro wordt bezuinigd. Bovendien worden hierin afspraken gemaakt over een scherper immigratie-, asiel- en integratiebeleid. Ook zal het maatregelen bevatten om de veiligheid te vergroten en de positie van ouderen te verbeteren.

Een „uitdagende” opdracht, erkende Opstelten, maar hij onderstreepte dat hij die niet voor niets heeft aanvaard: hij gelooft dat het mogelijk is om zijn opdracht tot een goed einde te brengen. „Al is er natuurlijk geen garantie op succes”, zei Opstelten.

Mark Rutte (VVD), Maxime Verhagen (CDA) en Geert Wilders (PVV) blijven de komende weken met informateur Opstelten vergaderen in het Eerste Kamergebouw aan het Binnenhof. Opstelten: „We zullen voortvarend werken, maar ook zorgvuldig. Het doel is niet het halen van een deadline, maar het sluiten van goede akkoorden.”