Who's that boy?

‘Ik werd geboren als de zoon van mijn moeder, en zal sterven als de broer van mijn zus.” Het is het lot van alle zeven broers en zussen van megapopster Madonna, maar vooral van Christopher Ciccone, twee jaar jonger dan Madonna Louise. Want Christopher volgde Madonna van Michigan naar New York, waar zij op 19-jarige leeftijd naartoe trok om een ster te worden. Madonna’s broertje had geen sterke band met zijn gezin, en de band met zijn zus werd des te sterker: een broer-zusverbond op Manhattan. Hij vergezelde haar als ze avondenlang voor een hongerloontje optrad in rokerige clubs, sprak haar moed in, drukte haar op het hart dat ze kon zingen, en dat ze echt niet te dik was.

Madonna werd een ster, een lucky-who’s-that-material-girl. Christopher, een creatief talent, werd een van haar achtergronddansers. Van latere tournees als Blond Ambition en The Girlie Show, begin jaren negentig, was hij de art director.

Maar het werken voor zijn zus eiste zijn tol. Mijn choreograaf zijn? Dan moet je ook mijn kledingadviseur worden. Mijn huizen inrichten? Graag, maar ik betaal je als het mij uitkomt. Mijn vertrouweling blijven? Vang dan ook de hoestdropjes op die ik uitspuug voordat ik het podium opga. En broertje Christopher knikte van ja. Tegen een journalist: „In feite voelde ik me er te goed voor. Ik deed het omdat zij mij nodig had, maar het veroorzaakte wrok.”

De bom barstte in 2001. Madonna huurde voor een tournee een nieuwe choreograaf in zonder eerst haar broer in te lichten. En ze trouwde met Guy Ritchie, die homofoob was volgens homo Christopher. Zijn tienjarige relatie liep in diezelfde tijd ook nog stuk. „Voor het eerst in vijftien jaar stond ik er helemaal alleen voor.” Christopher Ciccone kickte af van zijn Madonna-verslaving. Hij had gehouden van de druk, van het ontmoeten van sterren. „Het viel me zwaar mezelf als een zelfstandig persoon te zien.” In 2008 publiceerde hij het verhaal over de scheefgroei tussen broer en zus: Life with my sister Madonna. Die zus probeerde de publicatie tegen te houden. Vergeefs: het boek werd een bestseller.

Met elkaar praten doen Christopher en Madonna Ciccone zelden. Met de roem van zijn zus kan Christopher nu beter omgaan. Als nu onverwacht een liedje van Madonna zijn oren binnen suist, draait zijn maag niet eens meer om.

Ingmar Vriesema

    • Ingmar Vriesema