Voorkeur Radio, televisie en internet

actualiteiten

EenVandaag. Gesprek met Abida, de vrouw van Samir A., die in Vught een jarenlange gevangenisstraf uitzit voor het voorbereiden van terroristische aanslagen in Nederland. Abida praat over haar leven sinds de arrestatie van haar man, met wie ze twee kinderen heeft, en geeft antwoord op de vraag of ze milder of juist radicaler is geworden. Ned.1, 18.15-18.40u.

Netwerk. Laatste deel van een tweeluik over Liberia. Vanaf 1980 werd het West-Afrikaanse land geteisterd door dictators, staatsgrepen en burgeroorlogen. Een Canadese filmploeg maakt opnamen in Westpoint in de hoofdstad Monrovia, een gevaarlijke sloppenwijk. De ploeg gaat op stap met de legendarische warlord generaal ‘Butt Naked’. Tijdens de laatste burgeroorlog vocht hij altijd naakt met alleen schoenen aan. Hij leidde een leger kindsoldaten dat berucht was wegens kannibalisme en dat naar schatting twintigduizend mensen vermoordde. Ned.2, 20.30-21.00u.

Nova. Wat vrezen en hopen groepen als politie, de verpleging, de zorg, milieuorganisaties en helpers van asielzoekers bij de zich nu vormende regering? Verder een reportage over de ‘double dip’ recessie in de VS, als gevolg waarvan nu ook bijvoorbeeld advocaten en dominees aanschuiven bij de gaarkeukens en de voedselbanken. Ned.2, 22.45-23.20u.

Praatprogramma

On air. Aandacht voor het komende Gay Weekend, ruimtevaarder André Kuipers vertelt over de trainingen bij NASA in Houston voor zijn ruimtevlucht volgend jaar. Tim Kamps en Arjen Lubach vormen het succesvolle Monica da Silva Trio. Na Lowlands gaan ze het theater in. De Nederlandse zwemploeg vliegt naar Boedapest voor het EK Zwemmen. Winnen ze nog een medaille nu de grote kanshebbers Ranomi Kromowidjojo en Inge Dekker ziek zijn uitgevallen? Sopraan Lenneke Ruiten zingt Chopin. Ned.3, 22.00-22.50u.

Knevel & Van den Brink. Onder de gasten de nieuwe burgemeester van Amsterdam, Eberhard van der Laan. Ned.1, 23.05-0.00u.

informatief

65 jaar na Hiroshima. Herdenking van de aanval op 6 augustus 1945 waarbij de Amerikaanse luchtmacht een atoombom op de Japanse stad Hiroshima liet vallen, een keerpunt in WO II. Na nog een bom, op Nagasaki, gaf Japan zich over. De steden werden weggevaagd en tienduizenden mensen vonden de dood. De jaarlijkse ceremonie vindt plaats in het Peace Memorial Park in Hiroshima in aanwezigheid van nabestaanden en internationale autoriteiten. Verder een samenvatting van de ceremonie reportages over de gevolgen van de atoomaanvallen voor de Japanse bevolking. Presentatie: Joost Karhof. Ned.2, 18.20-18.55u.

Ter Zake: Dr. Nakamats. Portret van de Japanse Willy Wortel, Dr. Nakamats, die 3.300 uitvindingen op zijn naam heeft staan die te maken hebben met bijvoorbeeld de cd, de dvd, karaoke en de floppy disk. De enigszins exentrieke 80-jarige streeft ernaar 144 jaar oud te worden. Canvas, 20.00-20.35u.

The great British home movie roadshow. Eerste deel van een vijfdelige serie met amateurfilmbeelden over het (familie)leven in Groot-Brittannië de afgelopen honderd jaar, geselecteerd door een team van filmhistorici en gepresenteerd door Kirsty Wark en Dan Cruickshank. Met onder meer de waarschijnlijk eerste gefilmde bruiloft, in 1905, beelden van een jonge prinses Diana en thuisopnames van de komiek Spike Milligan. BBC 2, 22.00-23.00u.

Opfer und Verführer. Ze werden vereerd, bewonderd en waren geliefd: de Italiaanse castraten waren net zo beroemd als hedendaagse voetballers of popsterren. De zangeres Cecilia Bartoli duikt onder in de glinsterende, maar ook meedogenloze wereld van de ‘schepsels met engelenstemmen’, een fascinerend hoofdstuk in de muziekgeschiedenis. ZDF, 23.45-0.30u.

amusement

De wandeling. Hella van der Wijst wandelt met een gast op een mooie plek in Nederland, een tocht waarbij wordt gezocht naar inspirerende verhalen van mensen die hun hart volgen. Toneelregisseuse en schrijfster Teuntje Klinkenberg doorbreekt het zwijgen over familieverdriet. Ned.2, 18.25-18.55u.

drama

Rome. Amerikaans-Britse reeks over de belevenissen van twee gewone Romeinen tegen de achtergrond van de grote geschiedenis van het Romeinse Rijk. Afl.2: Son of Hades. Cleopatra arriveert in Rome om zaken te doen, om de vermoorde Caesar te eren en om erkenning te eisen voor Caesarion, de zoon die ze van Caesar heeft. Met o.m. Kevin McKidd, Polly Walker en Lyndsey Marshal als Cleopatra. Canvas, 21.25-22.20u.

documentaire

Belpop. Eerste aflevering van een zesdelige serie over Belgische artiesten gaat over The Kids, volgens popkenners de enige echte Belgische punkpopgroep. Canvas, 22.20-23.15u.

radio

Zomernachten: Abram de Swaan. Zonder tussenkomst van een presentator vertelt de socioloog De Swaan live zijn eigen verhaal. Radio 1, 0.02-01.30u.