Toch tbs…

tbsEen opvallend vonnis in Breda. Een 25-jarige man uit Roosendaal is vorige week veroordeeld voor twee verkrachtingen en vijf pogingen daartoe. Hij kreeg niet alleen tien jaar celstraf opgelegd, maar ook tbs. Dat is opmerkelijk, omdat de klinisch psycholoog die de rechter daarover adviseerde de verkrachter nooit heeft gesproken.

De verdachte weigerde, zoals steeds vaker gebeurt, mee te werken aan gedragsonderzoek in het Pieter Baan Centrum, de onderzoekskliniek van justitie. In de wet staat dat tbs alleen opgelegd kan worden als er een psychische stoornis is vastgesteld.

Maar in dit geval liet het Openbaar Ministerie het daar niet bij zitten. Het vroeg de gerenommeerde wetenschapper Daan van Beek, hoofd van de afdeling psychotherapie van de Van der Hoevenkliniek in Utrecht, een oordeel te geven over de psyche van de 25-jarige verdachte op basis van het strafdossier tegen hem.

Van Beek bestudeerde het dossier, de delicten en verklaringen van ex-vriendinnen over de verdachte (‘hij wilde elke dag seks en ging dan nog vreemd’). Op basis van die informatie kwam Van Beek tot de conclusie dat de verdachte lijdt aan hyperseksualiteit. Verder heeft hij volgens Van Beek hechtingsproblemen, kenmerken van psychopathie en is hij antisociaal. Tbs met gedwongen opname, adviseerde de deskundige. Een vrijwillige behandeling lijkt hem niet raadzaam, omdat de verdachte ‘de motivatie ontbeert zichzelf onder ogen te zien’.

De meervoudige kamer van de rechtbank nam het advies over, hoewel zij beseft dat over de aanpak van Van Beek in Nederland ‘geen brede consensus’ bestaat. Maar volgens de rechtbank heeft de deskundige voldoende onderbouwd waarom in dit specifieke geval wel conclusies kunnen worden getrokken op basis van het dossier. Lees hier het vonnis van de rechtbank, dat ook nog opmerkelijk is omdat er gebruik wordt gemaakt van schakelbewijs.

Reageren? Nuanceren en argumenteren verplicht. Volledige naamsvermelding.

    • Merel Thie