selectie Theater

Scene uit de theatervoorstelling Irritant

Het Beloofde Feest II

Theatermaker Ilay den Boer onderzoekt in een 6-delige reeks zijn joodse identiteit en de complexe joodse geschiedenis. Deel II, Janken en Schieten, was eerder op het Over het IJ Festival. In dit deel neemt hij het publiek mee met de bus waarin zijn oma in 1943 vluchtte vanuit Litouwen naar Israël. Zij was oorlogsslachtoffer, werd later een overtuigd zionist en nationalist. Den Boer is als een van de zeldzame theatermakers in staat om het publiek telkens voor dwingende en verrassende vragen en confrontaties te plaatsen. Het is knap dat hij als schrijver, regisseur en acteur niet alleen de joodse zijde belicht, ook de Palestijnse kant komt aan bod. Aan het slot zijn twijfel en verwarring zowel bij Den Boer zelf als bij de toeschouwer groot, en dat is juist de bedoeling.

Janken en Schieten. Theaterfestival Boulevard, Den Bosch 11-15/8. Inl: www.festivalboulevard.nl

Irritant

Amsterdam Sanne Vogel, Nadja Hüpscher en Egbert-Jan Weeber scoren met Irritant de Paradehit 2010. Vanaf vandaag staat de Parade in het Martin Luther Kingpark in Amsterdam. Een voorstelling over grote en kleine ergernissen, gebracht als een vrolijke optocht van de crazy fog-ringtone, Vuvuzela’s, Lady GaGa, Uggs, Twitter, Hyves, Facebook enz.. Toch is Irritant meer dan alleen uiting van alledaagse ergernissen. Er duikt een groter thema op, namelijk dat van de bange, blanke man in een buitenwijk die zijn vrouw heeft geïmporteerd en doorlopend afgeeft op Marokkanen. Hierdoor bereikt theatermaker Sanne Vogel een diepere, maatschappelijke betekenis.

De Parade, Martin Luther Kingpark, T/m 22/8 Inl www.deparade.nl

Silo 8 door Vis à Vis

Almere strand Het gezelschap Vis à Vis maakt groots gemonteerde buitenspektakels, geïnspireerd door Dogtroep. Silo 8 is een remake van een Zwitserse voorstelling door de groep Karl’s kühne Gassenschau. In het bejaardenhuis van de toekomst mogen de bejaarden geen geheugen meer hebben, dat maakt alleen maar ongelukkig. De buitenvoorstelling op Almere Strand zit vol verrassende muzikale en theatrale vondsten, zoals vuurwerk en een zeilboot die zweeft door de nachthemel. Er is swingende muziek van componist Dyzck. Het bejaardenoord van de toekomst is eerder een hellehuis dan een fijn verzorgde oude dag voor senioren. Het verzet van de bejaarden tegen een perfide dokter wordt schitterend gespeeld.

Silo 8 door Vis à Vis. Almere Strand. vanaf 11/8. Inl: www.visavis.nl