selectie Film

Correcties & aanvullingen In het fotobijschrift van de filmselectie (Cultureel Supplement, 6 augustus, pagina 12) stond een vreemde verschrijving. Niet Juliette Binoche, die op de foto stond, maar Angelina Jolie is de actieheldin in de film Salt van Philip Noyce. Scene uit de film Copie Conforme (2010) Foto: Wild Bunch
Correcties & aanvullingen In het fotobijschrift van de filmselectie (Cultureel Supplement, 6 augustus, pagina 12) stond een vreemde verschrijving. Niet Juliette Binoche, die op de foto stond, maar Angelina Jolie is de actieheldin in de film Salt van Philip Noyce. Scene uit de film Copie Conforme (2010) Foto: Wild Bunch

Copie conforme

Regie Abbas Kiarostami

Juliette Binoche speelt een galeriehoudster die in gesprek raakt met een Engelse kunsthistoricus die het boek heeft geschreven waar de film zijn titel aan ontleent. Het boek in de film beweert dat een kopie net zo goed is als een origineel, zo lang hij maar dezelfde impact heeft op de toeschouwer. Binoche, in de credits van de film simpelweg als ‘Zij’ aangeduid’, daagt de schrijver uit dat ook in het echte leven waar te maken. Tijdens een real time autorit door Toscane vallen zij van het ene rollenspel in het andere. Hoe het precies tussen die twee zit, laat Kiarostami gelukkig in het midden.

In: 9 bioscopen.

Salt

Regie Philip Noyce

Salt is nonsens, maar wel zeer goed gemaakte en opwindende nonsens. Evelyn Salt, de heldin van het verhaal, wordt gespeeld door Angelina Jolie, ditmaal de overtreffende trap van haar eerdere actieheldinnen als Lara Croft, of Fox uit Wanted (2008). De ongenaakbare Salt kan alles, is schier onoverwinnelijk. Ze ontsnapt moeiteloos uit een zwaar bewaakt CIA-gebouw, weet dodelijk wapentuig te construeren uit een bureaustoel en wat flessen chemicaliën, springt in een liftschacht zonder al te veel inspanning van verdieping naar verdieping en ontkomt altijd op miraculeuze wijze aan haar achtervolgers.

In 77 bioscopen

Films in de Open Lucht

Amsterdam Op het Stenen Hoofd, aan het IJ, zijn elke avond op een enorm scherm internationale auteursfilms te zien die in de gewone bioscoop niet draaien. Verder zijn er kampvuurtjes, kunstprojecten, feestelijke experimenten, pizza's en lekkere strandstoelen. De openingsfilm van vanavond is La Pivellina, een film over een stel in een circus dat met een kind zit opgescheept dat niet van hen is.

Pluk de Nacht, Stenen Hoofd, Amsterdam, do 5 t/m zo 15 aug. Toegang gratis, start films rond zonsondergang. Inl www.plukdenacht.nl

Utrecht De provincie Utrecht biedt jongeren tussen de 14 en 24 jaar nu de mogelijkheid om dit allebei te doen. In het kader van de campagne Het is lekkerder in het landschap organiseert zij drie openlucht bioscoopavonden. Op 11, 12 en 13 augustus kunnen jongeren uit de provincie Utrecht op wel heel bijzondere locaties genieten van de voorpremière van de Nederlandse film Deze film draait vanaf 19 augustus in de bioscoop. Aanmelden is verplicht en kan gratis via www.lekkerderinhetlandschap.nl

AmsterdamOp zaterdag 7 augustus vertoont het Ketelhuis de film Shocking Blue, het Coming-of-age drama van regisseur Mark de Cloe. over drie jongens uit de Bollenstreek. In voorpremiere in Het Ketelhuis. Het is een verhaal over verlies, schuld, liefde en onvermogen, dat zich afspeelt tussen de helse kleuren van de oer-Hollandse bollenvelden. De vertoning zijn gratis aan de parkzijde van het Ketelhuis en beginnen rondom 21u30 wanneer het donker wordt.

Westergasfabriek, Pazzanistraat 4, 020- 684 0090. Inl www.ketelhuis.nl

Rectificaties / gerectificeerd

Correcties & aanvullingen

In het fotobijschrift van de filmselectie (Cultureel Supplement, 6 augustus, pagina 12) stond een vreemde verschrijving. Niet Juliette Binoche, die op de foto stond, maar Angelina Jolie is de actieheldin in de film Salt van Philip Noyce.