selectie Diversen

Vijver op Klien Knoevenoord in Brummen

Concert Karmelklooster

Drachten Het Karmelklooster is t/m 5 sept elke zondag van 13-17u te bezichtigen, evenals de slottuinen, en de binnentuin. Er zijn rondleidingen en de expositie Het Paradijsis te bekijken. Voor de bezoekers is er koffie/thee met kardinaalshoed of nonnenkusje. Ook de portretgalerij van de zusters Karmelietessen is te bezichtigen, geschilderd door noordelijke figuratieve kunstenaars: Pieter Pander, Douwe Elias, Jan van Loon en Klaas Werumeus Buning. Het Fries zigeunerorkest Frysk Csárdás speelt zo 1 aug Jiddische en Klezmermuziek Zo 8 aug speelt ensemble Poco à poco folkmuziek.

Burg. Wuiteweg 162, 9203 KP Drachten. Inl 0512-512103 & www.karmelklooster.nl

Klein Knoevenoord

Brummen Voor de laatste keer deze zomer is landschapstuin Klein Knoevenoord open voor publiek. Weelderige borders, uitgebalanceerde bladcontrasten en de natuurlijke schoonheid van het omringend landgoed en natuurreservaat zijn kenmerken van deze tuin. Er loopt een route door de tuin van plm 1 kilometer. De rondwandeling voert langs drie vijvers, terrassen, en een gevarieerde bospartij (waar de zeldzame kleine ijsvogelvlinder huist), een knotwilgenlaan en een verstilde boswei.

Landschapstuin Klein Knoevenoord, Knoevenoordstraat 66, 6971 LK Brummen. Zo 8 aug 10-17u, Inl 0313 655 704 & www.kleinknoevenoord.nl

Duinen van Oostvoorne

Oostvoorne De Stichting Het Zuid Hollands Landschap organiseert op zaterdag 7 augustus van 14-16u een zomerexcursie door de Duinen van Oostvoorne. Tijdens de 2u durende excursie in de Duinen van Oostvoorne zullen we extra aandacht besteden aan de plantenwereld. De flora bevindt zich momenteel namelijk in een belangrijke levensfase. In dit seizoen verspreiden talloze planten hun zaad. In de duinen doet de grote klis dit het opvallendst door zich aan kleding vast te hechten.

Aanm verplicht via natuuragenda op www.zuidhollandslandschap.nl of 010-2722222. Start centrum Tenellaplas, Duinstraat 12a, 3235 NK Rockanje.

Zwerven door Biesbosch

Drimmelen De Biesbosch is gehuld in in zomerse pracht. Kattenstaart, harig wilgenroosje, moeraskruiskruid, haagwinde, de planten kleuren nu de oevers. Jonge futen, meerkoeten en zwanen scharrelen in de omgeving van hun ouders op het water rond. Een goed moment om de Brabantse Biesbosch in te trekken. Dagelijks vertrekt om 14u een rietaak naar het Nationaal Park en worden de deelnemers ergens aan land gezet om o.l.v. een gids een ontdekkingstocht te maken. De schipper levert iedereen om 16u30 af bij de thuishaven. De route verandert nar gelang het weer en de waterstanden.

Inl 0162- 682233.

Fort Rammekens in 1815

Ritthem Op za 7 en zo 8 augustus wordt in Fort Rammekens de geschiedenis van tweehonderd jaar geleden nagespeeld door de soldaten van het '7de Bataljon Infanterie van Linie 1815'. Wat deden de soldaten tijdens hun garnizoensdienst. Fort Rammekens is het oudste zeefort van West-Europa (1547). Het ligt vlakbij Vlissingen. Inl 0118- 41 24 98 & www.7bvl.nl

Wandelen in Crooswijk

Rotterdam Crooswijk was in eerste instantie industrieterrein, met name voor de Rotterdamse vleesindustrie, maar ook de Jamin fabriek was er gevestigd en langs de Rotte zaten bedrijven die belang hadden bij schoon water zoals de Heinekenbrouwerij. Later groeide Crooswijk uit tot een woonwijk en de industrie maakte plaats voor Sociale Woningbouw. Nu is Crooswijk een voorbeeld van rigoureuze stadsvernieuwing. Veel straatnamen herinneren nog aan het militair verleden van het korps Mariniers: Tamboerstraat, Schuttersveld e.d. Er wordt ook een begraafplaats bezocht.

Start za 7 aug 14u bij het Vuilvishuisje (hoek Boezemstraat en Spiegelnissekade). Deelname € 3,50. Aanm bij Gilde, 010 436 28 44 of CVD 010 243 81 00.

Varen bij Dwarsgracht

Wieden/Weerribben Bij Bezoekerscentrum De Wieden in Sint Jansklooster is er elke zondag-, maandag- en vrijdagmiddag de Vaarexcursie De Wieden en de Familie-vaartocht voor alle leeftijden. Dinsdag is Watersafaridag voor gezinnen, een combinatie van waterbeestjes vangen en vaarexcursie.

Reserveren bij het bezoekerscentrum 0527- 246644 of via www.natuurmonumenten.nl/varen.