selectie Buitenland

Museum Dhondt-Dhaenens en Roger Raveelmuseum tonen een dialoog tussen verschillende kunstenaars.

België

Deurle/Machelen-Zulte Museum Dhondt-Dhaenens en het Roger Raveelmuseum houden samen een zomerbiënnale van de schilderkunst. De invalshoek is schilderkunst van de laatste decennia. Het Raveelmuseum focust op het ingetogen karakter van bepaalde – zeer spaarzame – manieren van schilderen. Dhondt-Dhaenens biedt een dialoog tussen het werk van tien kunstenaars uit verschillende generaties. Uitgegaan wordt van twee schilders uit de eigen collectie: Gustave van de Woestyne en Hippolyte Daeye. Verder is er werk van o.a. Thierry de Cordier, Koenraad de Dobbeleer, Valerius de Saedeleer, Lucio Fontane, Ann Veronica Janssen en Dan van Severen.

T/m 19 sept Museum Dhondt-Dhaenens, Museumlaan 14, Deurle, di t/m zo 10-17u. Inl www.museumdd.be en 0032 92825123; Roger Raveelmuseum, Gildestraat 2-8, Machelen-Zulte, wo t/m zo 11-17u. Inl www.rogerraveelmuseum.be en 0032 93816000.

Gent De tenoonstelling in het Caermersklooster We zijn goed aangekomen! belicht het fenomeen van de vakantiekolonie voor arbeiderskinderen aan de Belgische kust 1887-1980. Getoond wordt hoe de aansterkende vakantiekampen werden georganiseerd, én hoe de deelnemers en begeleiders die zomerse ‘uitjes’ ondergingen. Beeld- en geluidsmateriaal dompelt de bezoeker onder in de sfeer van toen: de kartonnen koffer, samen douchen, de geur in de kolossale refter, de verveling tijdens de verplichte siësta, de spelletjes in de duinen en de kaartjes naar huis.

T/m 5 sept Caermersklooster, Vrouwebroersstraat (Patershol) 6, Gent, di t/m zo 10-17u. Inl www.caermersklooster.be en 0032 92692910.

Koksijde De expositie Van Sint-Idesbald tot Graceland – Onsterfelijke aanbidding, eeuwige roem in het Abdijmuseum Ten Duinen legt een link tussen de middeleeuwse reliekcultuur en de hedendaagse personencultus. De verering van relieken, overblijfselen van heiligen, duikt al vroeg op. In de middeleeuwen breidt de vraag naar relieken zich uit en ontstaat er een levendige handel in deze objecten. De expositie ‘zoomt’ in op de volksdevotie en nog steeds levende reliektraditie rondom de in 1175 overleden Idesbald van der Gracht, de derde abt van de Koksijdse Duinenabdij.

T/m 24 okt Abdijmuseum Ten Duinen, Koninklijke Prinslaan, Koksijde, di t/m vrij 10-18u, za-zo 14-18u. Inl www.tenduinen.be en 0032 58533950.

Leuven In museum M in Leuven zijn twee exposities van hedendaagse kunstenaars. De Belg Philippe van Snick (1946) maakt schilderijen, installaties en beeldhouwwerken waarin kleur, tijd, eenvoudige vormen en ordening centraal staan. De andere expositie geeft een overzicht van het werk van Angus Fairhurst (1966-2008). Deze Engelsman was een van de invloedrijkste leden (naast Damian Hirst) van de Young British Artists, die in de jaren tachtig doorbraken. Fairhurst staat bekend om zijn beelden van gorilla’s, waarbij visuele grappen en grimmige kritiek op de kunstwereld en de maatschappij de aandacht trekken; In de tentoonstelling zijn schilderijen, foto’s, video, sculpturen, collages en tekeningen van hem te zien.

T/m 12 sept M - Museum Leuven, Leopold Vanderkelenstraat 28, Leuven, di t/m zo 11-18u. Inl www.mleuven.be en 0032 16272929.

Groot-Brittannië

Belfast Het Ulster Museum in Belfast heeft de 2010 Art Fund Prize gewonnen. Een dergelijke prijs is nieuw voor de regio en de organisatoren spreken van een gelijktijdige periode van verandering in Noord-Ierland. Het museum vertoont kunst en tentoonstellingen die met historie en natuurlijke wetenschap te maken hebben.

T/m 26 okt, Ierse kunst in het Ulster Museum in Major Art Exhibition en t/m 26 sept A New Order, Botanic Gardens, Belfast BT9, www.nmni.com

Oxford Modern Art Oxford toont de laatste tien jaar van de carrière van de Brit Howard Hodgkin. We zien dat de kunstenaar steeds meer zijn gevoelens toont. In Lawn (2009) lijkt het alsof Hodgkin met één oogopslag de een enorme hoeveelheid soorten gras, seizoenen, lichtvallen en lichtkleuren in een Engels gazon weergeeft. Het filosoferende werk van Hodgkin kan je zien, maar vooral voelen en zijn ver van een lege abstractie.

T/m 5 sept, Howard Hodgkin: Time and Place, Modern Art Oxford, 30 Pembroke Street OX1, 00441865 722733 & www.modernartoxford.org.uk

Londen De White Cube koos deze zomer voor een show met 55 moderne kunstberoemdheden: Lucian Freud, Antony Gormley, Tracey Emin, Mona Hatoum, Damien Hirst, Anselm Kiefer en Rachel Whiteread. Tekeningen zijn soms een hulpstuk van het ‘echte werk’ maar soms ook het kunstwerk zelf, en in de rijke variatie van 200 tekeningen gaat het over vorm.

T/m 28 aug, Kupferstichkabinett: Between Thought and Action, White Cube galerie, 48 Hoxton Square N1, 004420 7930 5373 & www.whitecube.com