selectie Beeldende kunst

Sandra Wyner theeservies Lattice, 1986

Kinetische scultpturen

Burgh Haamstede In de Bewaerschole te Haamstede toont Christiaan Zwanikken recent werk dat is afgestemd op de specifieke ruimte van het gebouw. Zijn bewegende, soms geestige dan weer ontroerende sculpturen komen voort uit de natuur: skeletten van dieren, zoals ooievaarschedels, dode eksters en pauwen vormen de basis. De dierlijke overblijfselen worden tot leven gewekt in een computergestuurde choreografie. Ook zelf gecreëerde landschappen, ertsen en organisch materiaal worden in beweging gezet. Daarbij spelen timing en verrassing een belangrijke rol. Zwanikken woont en werkt in Nederland en in Portugal.

T/m 5 sept Weststraat 18. Inl www.bewaerschole.com

Ellert Haitjema

Tilburg De balk boven de ingang van een huis, die fungeert als geïmproviseerde berging voor een tandenborstel, een aan een wandelstok bevestigde schoen als peddel, of een houten stoel zonder zitting. Ellert Haitjema is gefascineerd door de inventiviteit waarmee mensen zich redden als er weinig voorhanden is. Al jaren legt hij hun tijdelijke onderkomens, provisorische reparaties en raadselachtige, aan specifieke behoeftes aangepaste attributen vast met zijn camera. Vaak is dat tijdens zijn reizen naar verre oorden, maar soms ook dichterbij huis. Haitjema’s kunstenaarsboek Haphazard is de aanleiding voor De Pont om deze zomer in de projectzaal een tentoonstelling te organiseren waarin recente sculpturen en foto-interventies van deze kunstenaar worden getoond in samenhang met het nieuw verschenen boek.

T/m 19 sept in De Pont, Wilhelminapark 1. Inl www.depont.nl

Kunstenaarsserviezen

Den Bosch Deze zomer toont het SM’s serviezen die zijn ontworpen door bekende kunstenaars en vormgevers uit de verzameling die het museum in de loop van de jaren heeft opgebouwd. Serviezen van De Vlaminck, Picasso en Haring tot serviesgoed waarin de functie en vorm speels worden benaderd (Sipek, Jongerius, Scholten & Baijings). Naast een ruime keuze uit eetserviezen en koffie- en theeserviezen zal er ook aandacht zijn voor andere accessoires die op tafel kunnen worden gezet, zoals de decoratieve centrepieces die in 2008 door diverse Nederlandse ontwerpers voor het museum werden gemaakt.

Aan tafel 7 aug t/m 31 okt. Stedelijk Museum Den Bosch, Magistratenlaan 100. Inl www.sm-s.nl

Kunstroute

Sint-Michielsgestel Tot en met 5 september is in de hele gemeente nabij ’s-Hertogenbosch, de bijzondere kunstroute Elders te zien. Op drieëntwintig locaties langs doorgaande wegen staan grote billboards opgesteld van negentien nationaal en internationaal bekende fotografen. Zij tonen landschappen – vaak van over de grens, van elders – waarin idylle en frictie centraal staan. Elders nodigt de voorbijganger uit om met andere ogen te kijken naar de wisselwerking tussen het plaatselijke landschap en het fotografische landschap van elders.

Inl over diverse fiets- en autoroutes zijn te vinden op: www.elderslandschap.nl

Naakt in de kunst

Amsterdam Het mannelijk en vrouwelijk naakt is eeuwenlang een inspiratiebron geweest van kunstenaars. Tijdens Gay Pride toont Kunstzalen A. Vecht mooie lichamen van mannen en vrouwen uit heden en verleden. Van een zestiende eeuws brons van de heilige Sebastiaan tot een torso van beeldhouwer Angelo Moyano. Tevens is er een schilderijententoonstelling met werk van Larissa Abtova, die aantrekkelijke mannen in een mediterrane omgeving neerzet.

Mannelijk en vrouwelijk naakt. Kunstzalen A. Vecht. T/m 8 aug. www.vecht-worksofart.nl

Geluidskunst der Wexel

Hengelo Van 8 augustus tot en met 19 september is in AkkuH werk te zien van geluidskunstenaar Der Wexel. Wessel Westerveld maakt landschappen van geluid. De installatie Schuring bijvoorbeeld is een soort speeldoos die volgens een vast patroon mechanische geluiden afspeelt. In het midden stuurt een wastrommel zeven andere apparaten aan die elke hun eigen geluid maken die weer worden opgevangen en versterkt.

AkkuH, F. Hazemeijerstraat 800. Inl 074-2910232 en www.akkuh.nl

Scheene Kunstroute

Rottige Meenthe In de Friese ‘Weerribben is van 12 tot en met 15 augustus en en later in de maand kunst te bekijken in atelier op locatie. Tijdens de 3rde editie van de Scheene Kunstroute, die haar naam ontleent aan het riviertje de Scheene, wordt werk van ruim 20 kunstenaars uit binnen- en buitenland tentoongesteld. De werken, waaronder schilderijen, foto’s, tekeningen, grafiek en beelden, zijn te zien in ateliers. Llangs de route staan borden met poëzie van hedendaagse dichters. Bijzondere gast in de Rottige Meenthe is dit jaar de schilder van de Scheene, wijlen Dirk Kerst Koopmans. Enkele buitenlandse kunstenaars: Gracia Haby (Australië), Alexandra Hedberg (Zweden), Aris Moore (USA), Juliana Salcedo (Spanje).

Inl www.kunstaandescheen e.nl

Form follows fashion

Amseterdam In de kunstruimte van de Nederlandse Bank is t/m 10 sept afstudeerwerk te zien van Natasja Admiraal, Amber Scholten, Tessa Wagenvoort (Kon Acamdemie Den Haag). Westeinde 1. Op afspraak 020-5243640. Legitimatie verplicht.