Roerbakken in een knikkerputje

PICTURE 052

Stuntkruidenier Aldi had of heeft nog een elektrische wok in de aanbieding: 30 euro. De pan heeft een klassieke kunststoffen antikleeflaag, polytetrafluoretheen, die geen grote hitte verdraagt. Er zit een thermostaat op die voorkomt dat de wok te heet wordt. Boven de 270 graden wordt de coating zacht. Hij kan verdampen.

In een wok die niet heet mag worden gaat ruig Chinees roerbakken niet. Een elektrische wok werkt eender als eertijds het oliestel van oma. Langzame hachee zal goed lukken. Er zijn meer elektrische holle opwarmapparaten te koop. Wehkamp heeft er ook een van 30 euro. En eentje van Princess voor 35 euro, ook met een kunststoffen non-stickcoating en met een thermostaat die demonstreert dat het ding niet deugt voor wokwerk. Hij kan tot maar 215 graden warm worden. De Chinese chef valt om van het lachen als je het hem vertelt.

Roerbakken, eigenlijk roerschroeien, gaat goed op een enorme vlam. Verbazend is het dat ook een kookwinkel met uitstekend keukengereedschap, Oldenhof in Zwolle, Amersfoort en Hilversum en met een verzendafdeling (www.oldenhof-kookkado.nl) een elektrische wok verkoopt. Van het Zwitserse merk Solis. Kost vier keer zoveel als de Wehkamper maar doet het net zo halfzacht. De antikleeflaag laat niet toe dat er op z’n Chinees in geroerbakt wordt. Maar alsof de specialisten in kookgerei van wokken nooit kaas hebben gegeten prijzen ze zo het apparaat aan:

„In tegenstelling tot een gewone wok, verwarmt de superwok zich gelijkmatig tot boven aan de rand. (?) Hierdoor wordt elk wokgerecht een succes! (?) Met een maximale temperatuur van 270 graden haalt u de Thai in huis! (?) Of u nu zeer snel vlees of vis wilt aanschroeien, gebakken rijst, Chinese groenteschotels of andere Aziatische gerechten wilt bereiden: met deze wok is het mogelijk. (?) De antiaanbaklaag voorkomt aankoeken en levert tegelijk een fantastisch resultaat.”

Aziatisch fonduen zou ermee kunnen; groente en stukjes vlees gaar laten worden in een bouillon.

Vorig jaar zijn er in Nederland meer woks verkocht dan koekenpannen. Het meest aluminium holle bolle pannen aan een steel en met een antikleeflaag erin. Nederland bakt roer op een zacht pitje. In een wok met een vloertje of in een holle bolle op een ietsje grotere gasvlam. De wok maakt in veel Nederlandse keukens de dienst uit. Honig en Conimex volgen de trend. Slaolie heet voortaan wokolie.

Fabrikanten van elektrische kookplaten moeten ook iets bedenken. Elektrische kookoppervlakken zijn plat. Wie niet op gas kookt is het energiezuinigst af met inductie. Onder de kookplaat een magnetische spoel die moleculen in de bodem van een stalen of gietijzeren pan tegen elkaar laat botsen waardoor de bodem van de pan heet wordt. Inductiewokken gaat niet.

Atag introduceert daarom een elektrisch knikkerputje. Een kuiltje van 2.300 euro met een wok erbij die erin past. In de hoogste stand gebruikt de inductieput 3.000 Watt. De wok komt van de Belgische pannenfabriek Demeyere. Opmerkelijk: geen antiaanbakker. Waarom niet Atag? „Omdat bij wokken de temperatuur zo hoog is dat de coating hier niet tegen zou kunnen”, zegt Atag. Hèhè, hoort u dat, Tefal en de goedkopen? Het kan niet!

Maar moet iedereen die elektrisch kookt nu een kuil kopen om roer te bakken? Hoeft niet echt. Er is zojuist een geweldige ontdekking gedaan. Een wok is niet nodig. Roerbakken gaat ook goed in een pan met platte bodem. Op inductie doet een gewone gietijzeren pan het fantastisch. Of een stalen koekenpan, of een aluminiumpan met een plaat staal in de bodem. En doe je het met zo’n pan, dan heb je weer niks aan het putje.

Wouter Klootwijk

    • Wouter Klootwijk