Rintje Doorgezaagd

Rintje Doorgezaagd Illustraties Sieb Posthuma

“En hoe was het?” vraagt mama als Rintje thuiskomt. Rintje is met oma, Henriette en Tobias naar het hondencircus geweest. ‘Mooi en spannend!’ zegt Rintje. ‘Ze konden hele moeilijke kunstjes!’ zegt Tobias. “Een toren bouwen met allemaal honden op elkaar! En het hondje dat helemaal bovenop de levende toren stond gooide toen ook nog allemaal ballen in de lucht en ving ze weer op!’

‘En er waren ook honden die boven in de nok van het circus aan rekstokken door de lucht vlogen!’ zegt Henriette. ‘Huuh! Ik durfde bijna niet te kijken!’‘Maar het allermooiste was wel het doorgezaagde hondje,’ zegt Tobias. ‘Zoiets heb ik echt nog nooit gezien!’ ‘Dat klinkt heel naar,’ zegt mama. ‘Een doorgezaagd hondje?’

“Een goochelaar stopte een hondje in een grote doos. Alleen de pootjes kon je nog zien, want die staken er aan de zijkant uit. Toen zaagde de goochelaar de doos doormidden en trok hem uit elkaar. Maar de pootjes van het hondje bewogen nog!’ ‘Het moet een goocheltruc zijn,’ zegt Henriette, ‘want zoiets kan natuurlijk niet echt zijn. Maar ik snap niet hoe de pootjes konden bewegen, terwijl er allemaal lucht tussen de twee halve dozen zat!’ ‘De volgende keer ga met jullie mee naar het circus,” zegt mama, ‘want ik wil dat doorgezaagde hondje ook wel eens zien!”

Dan fluistert Rintje iets in het oor van Tobias en Henriette.

‘We hebben een verrassing!’ zegt Rintje. ‘Speciaal voor jou, voeren wij nu zelf het circusnummer op van het doorgezaagde hondje! We gaan naar mijn kamer om te oefenen en roepen wel als je mag komen!’

“Hoe gaan we dat doen?’ vraagt Henriette even later als ze op de kamer van Rintje zijn. ‘We gaan knutselen,’ zegt Rintje. “We nemen twee kartonnen dozen. Die zetten we tegen elkaar zodat het lijkt op 1 doos. Dan maken we aan iedere kant een gat. En we maken van karton twee neppoten, die lijken op de pootjes van Henriette!” ‘Die van mij?’ vraagt Henriette. ‘Hoezo?’‘Jij gaat in de doos en jou zagen we door!’ zegt Rintje. ‘Maar je hoeft niet bang te zijn, want het is een echte truc! We leggen de twee kartonnen poten klaar in de dozen. Dan stap jij in de doos en steek je de kartonnen poten door de gaten en daarna je echte hoofd door het andere! En dan maak je je heel klein zodat je hele lijf in de ene helft van de doos ligt !” ‘En dan pak jij de zaag en zaag je mij zogenaamd door midden,” zegt Henriette. ‘Ja, en Tobias gaat achter de halve doos met de kartonnen pootjes staan,’ zegt Rintje. “Hij duwt de doos zachtjes heen en weer zodat de pootjes wiebelen,en het lijkt alsof ze echt leven!

Ze gaan een paar goede dozen zoeken en maken er gaten in. Als ze ook nep-pootjes hebben gemaakt gaan ze oefenen. Als ze tevreden zijn roepen ze mama. ‘Hooggeëerd publiek,’ begint Rintje, ‘u gaat kijken naar het bijzonderste nummer ooit vertoond! De truc van het doorgezaagde hondje! Dan komt Tobias tevoorschijn. Hij is de assistent en heeft een mooie cape om net als Rintje. “En hier is Henriette het hondje dat wordt doorgezaagd!’

Henriette loopt een paar keer om de doos heen, stapt erin en steekt de kartonnen pootjes naar buiten. Dan pakt Rintje de zaag en zaagt de doos door. Hij duwt met Tobias de helften van de doos uit elkaar.

“Ohhhhhhh!’ roept mama . Als Tobias dan ook nog de pootjes laat wiebelen geeft mama een hard applaus. ‘Zo’n mooi circusnummer heb ik nog nooit gezien!’