Polen levert 'Israëlische spion' uit

Een Poolse rechter heeft gisteren definitief ingestemd met de uitlevering aan Duitsland van Uri Brodsky, een vermoedelijke Israëlische spion die een Duits paspoort zou hebben vervalst voor een lid van een Israëlisch moordcommando.

Onder meer dat document zou zijn gebruikt voor de moordaanslag op Hamas-leider Mahmoud al-Mabhouh in Dubai in januari. Duitse media melden dat Brodsky aan het paspoort is gekomen door een beroep te doen op een wet die nabestaanden van Holocaustslachtoffers de mogelijkheid geeft versneld de Duitse nationaliteit aan te vragen.

Brodsky, die in juni in Polen werd aangehouden, zal binnen tien dagen worden uitgeleverd, ondanks bezwaren van Israël. Duitsland wilde hem ook vervolgen wegens spionage, maar dat wees de rechter gisteren van de hand. Volgens de Poolse wet is alleen spionage tegen Polen strafbaar.

Brodsky hoeft in Duitsland nu alleen terecht te staan voor valsheid in geschrifte, waar een lagere straf op staat.

De moordaanslag op Mahmoud al-Mabhouh veroorzaakte internationaal een diplomatieke rel, omdat daders, mogelijk de Israëlische geheime dienst, de Mossad, voor de actie gebruik bleek te hebben gemaakt van valse Duitse, Franse, Britse, Ierse en Australische paspoorten.

Groot-Brittannië en Australië gingen naar aanleiding van de affaire over tot uitzetting van Israëlische diplomaten. Polen, dat doorgaans goede relaties met Israël heeft, gaf met de arrestatie van Uri Brodsky in juni gehoor aan een internationaal opsporingsbevel.