Pedo mag weer naar E'hoven

Pedoseksueel Sytse van der V. moet worden toegelaten in Eindhoven. Dat oordeelde de rechtbank in Den Bosch gisteren. Het gebiedsverbod dat burgemeester Van Gijzel op 17 september vorig jaar aan Van der V. oplegde, maakt een buitenproportionele inbreuk op zijn grondrechten. De rechtbank begreep dat Van Gijzel het verbod oplegde uit vrees voor onrust bij een ongecontroleerde terugkeer van Van der V. naar Eindhoven en dat Van Gijzel vreesde voor de veiligheid van Van der V. omdat wraakacties dreigden. Maar de rechtbank vindt ook dat er een redelijk verhouding moet zijn tussen het algemene belang en het respecteren van grondrechten. Eindhoven vindt de uitspraak opmerkelijk, laat de woordvoerder van Van Gijzel weten. „Voor het eerst zegt een rechtbank dat een burgemeester in een geval als dit een gebiedsverbod op mag leggen.” De gemeente moet nu beslissen of ze in hoger beroep gaat, of een nieuw gebiedsverbod oplegt. (NRC)