Pas verschenen

Cover van het boek Amerika, Amerika!

Amerika, Amerika! Douane, 56 blz. € 10,-

Bloemlezing ter gelegenheid van Poetry International. Naast Amerika-gedichten van onder anderen Walt Whitman en Emily Dickinson, werk van de optredende dichters Jana Beranová, Joop van den Bos, Ayatollah Musa, Ramsey Nasr, Jan Oudenaarden, Harry Vaandrager, Peggy Verzett en Rien Vroegindeweij.

H. H. ter Balkt: Onder de bladerkronen. De Bezige Bij, 80 blz. € 17,50

Nieuwe bundel van P.C. Hooftprijswinnaar 2003 H. H. ter Balkt met volgens de uitgever ‘poëzie, niet bitter of nihilistisch, maar strijdbaar, kritisch en hoopvol’.

Cato: Tegen het moreel verval. Vert. Vincent Hunink, Voltaire, 162 blz. € 19,90

Verzamelde prozafragmenten van de Romeinse politicus Marcus Porcius Cato (234-149 v. Chr.). Tegelijk verschenen de verzamelde prozafragmenten van Claudius Quadrigarius & Cornelius Sisenna: De schoonheid van strijd, eveneens in een vertaling van Vincent Hunink. (116 blz. € 19,90).

Marijke Hanegraaf: Restruimte. De Arbeiderspers, 72 blz. € 17,95

Derde dichtbundel van Marijke Hanegraaf (1946) draait om het ‘onbestemde en toch onmisbare’.

Rudy Kousbroek: Opgespoorde wonderen. De fotosyntheses verzameld. Augustus, 414 blz. € 39,90

Opgespoorde wonderen, Verborgen verwantschappen en Het raadsel der herkenning, Kousbroeks proza over gevonden foto’s, bijeengebracht in een fraai gebonden boek. ‘Meekijken met Kousbroek is een verrassende confrontatie met wat zichtbaar is, maar onwaarschijnlijk’ (Arie van den Berg in boeken 07.12.07).

Jonathan Lyons: Het huis der Wijsheid. Hoe Arabieren de westerse beschaving hebben beïnvloed (The House of Wisdom. How the Arabs transformed Western Civilization). Vert. Ruud van de Plassche en Jan van de Westelaken, Bulaaq, 336 blz. € 29,50

Studie van de Amerikaans journalist Jonathan Lyons naar de oosterse invloeden op de westerse cultuur en wetenschap. ‘Doordat hij veel van de bestaande specialistische kennis en nieuwe inzichten naast elkaar zet, zie je goed hoeveel vernieuwend wetenschappelijk werk islamitische geleerden verrichtten en hoeveel het vroegmoderne Europa daaraan te danken heeft’ (Michiel Leezenberg in Boeken, 29.5.09).

Romani Rose: De nationaalsocialistische volkenmoord op Sinti en Roma (Der nationalsozialistische Völkermord an den Sinti und Roma). Vert. Rob Pijpers, Verbum/Stichting Afwikkeling RSR, 324 blz. € 29,50

Catalogus van de permanente expositie in blok 13 van het Staatsmuseum Auschwitz-Birkenau over de vervolging en genocide op de Sinti en Roma in WO II. Tegelijk verschenen met Zicht op verleden. Vervolging en deportatie van de Sinti en Roma in Nederland 1940-1945, geschreven door Carry van Lakerveld (24 blz. € 15,95).

George Schouten: De achterkant van Zomergasten. Nieuw Amsterdam, 160 blz. € 14,95

Pierre Janssen was op 3 juli 1988 de eerste gast. Sindsdien is het tv-programma Zomergasten een begrip. George Schouten, tot 2008 vijftien jaar lang regisseur van het programma, beschrijft zijn ervaringen rondom het maken van een uitzending.

Sophie Zijlstra: Potifars. Querido, 192 blz. € 16,95

In 1977 bevindt de hoofdpersoon zich in een door Molukse vrijheidsstrijders gekaapte trein. Liggend op de grond overdenkt hij zijn leven. Dan kiezen de kapers hem als hun volgende slachtoffer. Tweede roman van Sophie Zijlstra (1967).

Roberto Calasso: Het roze van Tiepolo (Il rosa Tiepolo). Vert. Els van der Pluijm, Wereldbibliotheek, 310 blz. € 29,90

Studie van de Italiaanse schrijver Roberto Calosso naar de verborgen betekenissen en mythes van de gravures van de Venetiaanse schilder Giovanni Battista Tiepolo (1696-1770).

Scott O. Lilienfeld, Steven Jay Lynn, John Ruscio & Barry L. Beyerstein: De 50 grootste misvattingen in de psychologie (50 Great Myths of Popular Psychology: Shattering Widespread Misconceptions about Human Behavior). Vert. Amy Bais, Bert Bakker, 394 blz. € 25,–

Handboek waarin de veelvoorkomende mythen en misvattingen in de populaire psychologie worden ontmaskerd. ‘De meeste mensen gebruiken slechts 10 procent van hun intelligentie - Dyslexie wordt vooral gekenmerkt door de omkering van letters - Ons karakter is af te leiden uit ons handschrift’.

Dagelijks Brood. Dichters in de Prinsentuin 2010. Kleine Uil, 94 blz. € 12,50

Bloemlezing met bijdragen van de deelnemende dichters van het Groningse poëziefestival.

Arturo Pérez-Reverte: Het trommelvel (La piel del tambor). Vert. Jean Schalekamp, Karakter, 486 blz. € 19,95

Een agent van de pauselijke geheime dienst wordt op de zaak gezet van een hacker die de computer van het Vaticaan is binnengedrongen. Thriller (1995) van de Spaanse schrijver Arturo Pérez-Reverte. ‘Bijzonder is het boek omdat het tussen de regels door een spoedcursus geeft in praktisch katholicisme. [...] Ondanks zijn feilen en een zekere oppervlakkigheid rolt het verhaal onweerstaanbaar naar zijn einde toe. Maar ook de oppervlakte, zo heeft het katholicisme altijd gemeend, maakt zalig.’ (Ger Groot in Boeken, 31.10. 97).

Rob van Scheers: Elvis in Nederland. Meulenhoff, 240 blz. € 18,95

Geheel herziene versie van het boek uit 1997 inclusie cd waarop artiesten zoals Bennie Jolink en Frédérique Spigt een hommage brengen aan Elvis Presley (1935-1977), die 75 jaar geleden werd geboren.

Hans Vogel en Marjan Smits: Toekomstland. Europeanen op reis in Argentinië tijdens de gouden jaren (1880-1930). Atlas, 208 blz. € 18,90

Historicus Hans Vogel en schrijfster Marjan Smits geven aan de hand van oude brieven en reisverhalen van de vele emigranten uit Europa, persoonlijke indrukken van Argentinië.

Asghar Seyed-Gohrab (red.): Tree voor tree naar Gods troon. Het leven en werk van Mowlânâ Jalâl al-Din Rumi. Quist, 167 blz. € 16,95.

Verschillende bijdragen over de Perzische mystieke dichter Rumi (1207-1273). Daarbij komen diens receptie aan de orde, vertalingen van zijn werk en specifieke begrippen, zoals 'het verlangen'. Bij de 800ste geboortedag van de ook nu nog populaire Rumi in 2007 is een symposium in De Balie gehouden.