'Pa pa l'americano': de zomerhit klinkt dit jaar Italiaans

‘Swinghouse’ heeft het nummer No Speak Americano als genre-aanduiding meegekregen. Een combinatie van een opzwepend danceritme, een repeterend Italiaans refreintje (‘Pa pa l’americano’) en krakerige, jazzy samples van blazers en piano. Het nummer van het Australische electropop-duo Yolanda Be Cool en producer DCUP staat deze zomer aan de top van alle Europese hitlijsten.

De zomerhit van 2010 is gebaseerd op een swingnummer uit 1956 genaamd Tu vuò fà l’americano van Renato Carosone. Hij schreef het ooit voor een radiowedstrijd. De satirisch tekst gaat over een Italiaan die Amerikaanse gewoontes heeft overgenomen, zoals „whisky soda” drinken, dansen op rock ‘n’ roll, honkballen en Camel-sigaretten roken. Maar hij teert nog altijd op zijn ouders.

Carsone is te zien en te horen in een clipje op YouTube. Met zijn blijmoedige sextet waarbij hij zelf zingt en piano speelt, twee klappende koperblazers, een bassist, een tapdansende gitarist en een drummer die op de maat trekt aan zijn kauwgom.

Het liedje was in de jaren vijftig een kritisch antwoord op de naoorlogse Amerikanisering van Italië. Tu vuò fà l’americano werd in 1960 door Sofia Loren en Clark Gablein gezongen in de film It started in Naples . Later zongen de acteurs Matt Damon en Jude Law het nummer op aanstekelijke wijze in een jazzclub in de film The Talented Mr. Ripley (1999). Ook The Brian Setzer Orchestra coverde de song al eens (Americano) evenals de Puppini Sisters.

Voor zanger Carosone, groot in de zogenoemde ‘canzone Napoletana’, maakte jazz deel uit van zijn Amerikaanse droom. Maar altijd met een knipoog naar de Napolitaanse gebruiken. In 1960 trok hij zich terug uit de muziek, tot zijn comeback in 1975. Hij overleed in 2001 in Rome.

Andere kanshebbers voor de zomerhit van dit jaar waren Katy Perry & Snoop Dogg (California Gurls ), Sia (Clap Your Hands) en Tim Berg (Bromance).

Hoor de zomerhits op nrc.nl/cultuurblog