Opbrengst veilingen stemt weer hoopvol

Sotheby’s en Christie’s hebben de eerste helft van dit jaar hun omzet en winst fors zien stijgen. Beide verkochten zo’n 50 procent meer dan in die periode vorig jaar. De veilinghuizen zien hierin een terugkeer van het vertrouwen in de kunstmarkt. Directeur Edward Dolman van Christie’s verwacht dat het herstel deze herfst doorzet. „Grote kunst blijft inspireren en de verkoopprijzen bewijzen een sterk vertrouwen in kunst als investering.”

Christie’s verkocht het eerste half jaar wereldwijd voor 2,57 miljard dollar aan kunst en antiek, terwijl concurrent Sotheby’s een omzet van 2,2 miljard dollar bereikte. Bij Sotheby’s valt de stijging met 188 procent bij de impressionistische en eigentijdse kunstenaars op, samen goed voor 684 miljoen dollar. Christie’s constateert een groeiend belang van de Aziatische markt. Topwerk bij Christie’s was Picasso’s Naakt, groene bladeren en buste dat 106,5 miljoen dollar opbracht. Bij Sotheby’s zorgde Manets Zelfportret met palet met 33 miljoen dollar voor een nieuw record van de kunstenaar.

Ook de Nederlandse vestigingen van de veilinghuizen melden goede resultaten. Christie’s verkocht in Amsterdam voor 18,8 miljoen euro, een stijging van 46 procent. Sotheby’s behaalde een omzet van 18,9 miljoen euro, meer dan het dubbele van 2009. Bij Sotheby’s was de eerste veiling van de bedrijfscollectie van Peter Stuyvesant met een opbrengst van 13,6 miljoen euro zeer succesvol.