nrcboeken.nl

De Oogst: zeker Mak maar waarom Van der Heijden?

Op nrcboeken.nl kwamen verschillende reacties binnen naar aanleiding van het stuk van Roelof van Gelder over Geert Maks In Europa in de serie ‘De oogst van het Decennium’. Tegen Van Gelders stelling dat Mak Europa al te zwartgallig portretteerde brengt ‘Iertje’ in dat Mak ‘ juist deze ‘negatieve’ punten van Europa laat zien ‘om de lezer/toeschouwer [...] hetgeen gebeurde beter in het geheugen te prenten. Als de geschiedenisleraar vroeger op school op deze wijze les had gegeven, dan was er bij menigeen veel meer geschiedenis blijven hangen.’ ‘Rutger’ beschouwt het boek van Mak ‘mede als een lange aanloop naar de conclusie dat hoewel de verschillen tussen bijvoorbeeld Georgië en Nederland in 2000 erg groot waren, de situatie tussen deze landen in 1900 niet wezenlijk verschilde.’ Hij besluit: ‘Het is een beste kluif, maar elke letter verdient het om gelezen te worden.’ Minder enthousiast is André J.F.Köbben over de keuze voor Chris van der Heijdens Grijs verleden. Volgens hem was Van der Heijden er vooral op uit om het opus van Lou de Jong onderuit te halen. ‘Des te merkwaardiger’ is het volgens Köbben dat het in alle concrete gevallen waarin Van der Heijden ‘ zijn gelijk probeert aan te tonen, deerlijk mis gaat.’ Hij noemt een aantal voorbeelden en vraagt zich af of het wel een goed idee is, Van der Heijdens boek op te nemen in de canon van de jaren nul. (MS)

Fidel Castro kondigt verschijnen memoires aan

De voormalige president van Cuba zal binnenkort het eerste deel uitbrengen van zijn memoires, waarin hij beschrijft hoe hij een guerillo werd en met slechts ‘een paar honderd revolutionairen’ in 1958 het Cubaanse leger van Batista versloeg. Castro kondigde dit onlangs aan in Havana, meldde BBC News. Daar bleek ook dat hij de titel ‘Hoe 300 10.000 versloegen’ verworpen had ten gunste van het veel minder wervende ‘De strategische overwinning’. The Strategic Victory bevat ook een korte autobiografie. „Ik wilde niet aarzelen de vele vragen over mijn jeugd, adolescentie en hoe ik een revolutionair werd te beantwoorden,” aldus Castro, die na een lange periode van stilte de afgelopen weken verscheidene malen in de openbaarheid trad. Castro vertelde dat hij aan het boek had gewerkt sinds hij in 2006 de macht overdroeg aan zijn broer Raul. Hij werkt nu aan deel twee van zijn memoires, met de even spannende titel: ‘Het definitieve strategische tegenoffensief’ (MS)

De Slegte begint verkoop van nieuwe boeken

De branchevervaging in het boekenvak krijgt een nieuwe impuls nu boekhandelsketen De Slegte experimenteert met de verkoop van nieuwe boeken. In vijf winkels biedt de firma sinds kort een selectie boeken uit de top 50 aan. In maart had De Slegte aangekondigd om enkel een aantal nieuwe titels te zullen verkopen via zijn website, en ramsj en tweedehands voor te behouden voor de winkels. Maar De Slegte is van mening veranderd. „Mensen kunnen tegenwoordig overal boeken kopen, ook bij de supermarkt,” zegt directeur Ron Mulders in Boekblad. „En nieuwe boeken trekken toch mensen je winkel in.” (DL, MS)

Treur, Klein Nulent genomineerd voor debuutprijs.

Voor de selexyz debutantenprijs 2009 zijn vijf auteurs genomineerd. De kanshebbers zijn: Dorsvloer vol confetti van Franca Treur, De tram van half zeven van Michiel Klein Nulent, De mooiste dagen zijn het ergst van Anke Scheeren, Hoe de wereld perfect functioneert zonder mij van Joost Vandecasteele en Hoe ik nimmer de ronde van Frankrijk voor min-twaalfjarigen won. En dat het me spijt van Ivo Victoria. De uitreiking heeft op 6 september plaats tijdens Manuscripta, een driedaags festival in Amsterdam, waarbij het literaire seizoen wordt geopend door het boekenvak (de gezamenlijke uitgevers en boekverkopers). Het prijzengeld bedraagt €10.000,-. (VdL)

M.m.v. Dirk Leyman, Vera de Lange en Maartje Somers

Dagelijks verschijnen nieuwe berichten op nrcboeken.nl. Deze rubriek werkt samen met Dirk Leymans blog www.depapierenman.nl