Noordhoff wil homo in lesboek opnemen

Pa en pa kopen een cavia. De dierenwinkel geeft 30 procent korting op de aanschafprijs van 4,95 euro. Wat betalen de vaders?

Noordhoff Uitgevers wil homostellen laten figureren in lesmethodes voor taal en rekenen. Dat heeft uitgeefdirecteur Frans Grijzenhout bekendgemaakt. Hij wil dat het niet langer vanzelfsprekend is dat vader en moeder boodschappen doen. Dat moet ook vader en vader kunnen zijn.

Grijzenhout: „De dagelijkse omgeving wordt in schoolboeken vaak gebruikt om een onderwerp te introduceren. Bijvoorbeeld een som over een gezin dat op vakantie gaat, waarbij een plaatje staat van een vader en een moeder. Dat kan ook anders.”

Schoolboeken, zegt Grijzenhout, zouden de dagelijkse realiteit moeten weerspiegelen. „In onze boeken staan ook meisjes met hoofddoekjes.”

Het Reformatorisch Dagblad is niet blij met de aankondiging van Noordhoff. ‘School geen homo-emancipatie opdringen’, kopt de krant vandaag boven een hoofdredactioneel commentaar. Het voornemen van de uitgeverij wordt daarin gekoppeld aan een uitspraak van burgemeester Van der Laan van Amsterdam, dat hij een „best fanatiek” voorstander is van voorlichting over homoseksualiteit aan jonge kinderen.

De uitspraak van Van der Laan is voor Grijzenhout de inspiratiebron geweest, erkent hij.

Homobelangenorganisatie COC is „erg enthousiast”, zegt een woordvoerder. „In schoolboeken heerst een hetero-normativiteit. Dat wil zeggen dat een man met een vrouw de norm is. Daar is niets mis mee, maar je hebt ook mannenparen en vrouwenparen. Het is goed om dat te laten zien.”

Volgens de COC-woordvoerder is Noordhoff „een van de eerste uitgeverijen” die zo nadrukkelijk zeggen homovoorbeelden te willen opnemen in het lesmateriaal. „Wel bestaat al het prentenboek Koning & Koning, waarin de vanzelfsprekendheid wordt doorbroken dat een koning altijd een koningin naast zich heeft.”

Het COC hoopt dat „veel uitgeverijen het voornemen van Noordhoff zullen overnemen”.