Nederland kort

Werklozen mogen werk uitzendbureau niet meer weigeren

Door een onzer redacteuren

Rotterdam. Werklozen die een uitkering aanvragen moeten binnenkort ook uitzendbanen accepteren. Wie een passende uitzendbaan weigert, kan zijn uitkering verliezen. Dat hebben uitkeringsinstantie UWV en de vereniging van uitzendbureaus afgesproken, zo meldt de NOS. Verschillende uitzendbureaus zullen medewekers op de Werkpleinen in het land plaatsen. De Werkpleinen zijn de vroegere Centra voor Werk en Inkomen. Werklozen worden verplicht zich daar bij de uitzendbureaus te melden. In Den Bosch is een succesvolle proef gedaan, die in september landelijk wordt ingevoerd.

Burgemeester wist niets van ontsnapping

ASSEN. Burgemeester Sicko Heldoorn van de gemeente Assen is pas gistermiddag, vier dagen na de dubbele ontsnapping uit een kliniek in Assen hiervan op de hoogte gesteld. Dat heeft hij gisteren gemeld. De burgemeester noemt dit „niet plezierig”. De ontsnapte man is veroordeeld voor een geweldsdelict. Hij zat in de laatste periode van zijn tbs met voorwaarden. De vrouw wordt verdacht van een geweldsdelict en moest in de kliniek verblijven ter observatie. Zij moet in het najaar voor de rechter verschijnen. Het OM wil niets zeggen over de omstandigheden van de ontsnapping . „De man was al redelijk ver in de behandeling”, zei een woordvoerder. „Nu hij dit heeft gedaan, kunnen we niet goed inschatten of hij gevaar voor de directe omgeving oplevert.” (ANP)

‘Geen nieuw licht op Afghanistan na lek’

DEN HAAG. De onlangs op internet uitgelekte militaire Amerikaanse stukken werpen geen nieuw licht op de situatie in Afghanistan of de optredens van de Nederlandse militairen. Dat hebben de demissionaire ministers Verhagen (Buitenlandse Zaken, CDA) en Van Middelkoop (Defensie, CU) gisteren geantwoord op vragen uit de Tweede Kamer. De Kamer vroeg opheldering over gegevens in die naar boven kwamen na de publicatie op WikiLeaks van ongeveer 77.000 geheime stukken. Daaruit zou het beeld oprijzen dat de oorlog veel grimmiger en bloediger was dan was bekendgemaakt. Volgens de ministers is het ruwe en nog niet beoordeelde informatie, die geen nieuw licht werpt op de situatie. (ANP)

Ook homostellen in schoolboeken

GRONINGEN. Uitgever Noordhoff gaat voortaan in sommen, vraagstukken en voorbeelden in zijn schoolboeken voor het basis- en voortgezet onderwijs ook homostellen gebruiken. Dat heeft directeur Frans Grijzenhout gisteren gezegd in het Radio 2-programma Knooppunt Kranenbarg. „Het onderwerp homoseksualiteit wordt al lang behandeld in de biologieles en de geschiedenisboeken”, legt Grijzenhout uit. „Maar in de reguliere voorbeelden in lesboeken zijn het altijd vader en moeder die boodschappen gaan doen. Dat worden ook eens vader en vader.” (ANP)