Mozart schreef muziek toen hij 5 was

Klassieke muziek is voor alle leeftijden. Deze zomer zijn er veel mooie concerten speciaal voor kinderen.

Je zou het misschien niet altijd denken met al die mooie grijze kapsels en glimmende kale hoofden in het publiek, maar klassieke muziek is voor alle leeftijden. Ga maar na: Mozart componeerde zijn eerste muziekstukjes toen hij pas vijf jaar oud was, en veel componisten schreven speciale stukken voor kinderen. Vaak zijn dat muziekstukken waarin een bepaald instrument wordt uitgelegd aan de hand van een mooi verhaal, zoals Peter en de Wolf van de componist Prokofjev. Of het zijn makkelijk te spelen pianostukjes zoals Album für die Jugend (Album voor de jeugd), door Robert Schumann gecomponeerd voor zijn drie dochters.

Maar eigenlijk is bijna alle klassieke muziek bedoeld voor jong en oud. Want muziek maken is immers altijd een bijzondere manier om een verhaal te vertellen. Luister maar eens naar het begin van de Vijfde symfonie van Beethoven, met die beroemde woeste opening. Pápápá pááá!!! Is er een film ooit spannender begonnen? En denk eens aan al die duizenden liederen waarvan je de tekst misschien niet verstaat, maar waar de melodie meteen duidelijk maakt dat het gaat over de liefde, eenzaamheid of een vrolijk grapje.

Muziek beluisteren kan via vele media, maar een concert live bijwonen is echt de beste manier. Zie die musici eens strijken en blazen en oogcontact zoeken en rood aanlopen. Deze zomer zijn er veel speciale familieconcerten, waarbij de muziek op toegankelijke wijze wordt uitgelegd zodat je nóg meer hoort. Tijdens de Zeister Muziekdagen speelt het Matangi Kwartet op 21 augustus korte stukjes van onder meer Schubert en Haydn, waarbij de eerste violiste Maria- Paula Majoor (de baas van dit strijkkwartet!) uitleg geeft. Ook kun je een heel symfonieorkest bewonderen met alle mogelijke toeters en bellen, want op 22 augustus dirigeert in het Amsterdamse Concertgebouw Jacob Slagter het Orkest van het Oosten in een speelse muzikale voorstelling over de avonturen van de muis Maximus Musicus, die op bezoek gaat bij een orkest. De beroemde actrice Hadewych Minis is dan de vertelster. Van de componisten Ravel en Copland heb je misschien nooit gehoord, maar dat zal na dit concert veranderen.

In een symfonieorkest zitten wel honderd mensen. Zo hard en divers klinken als een heel orkest, kan maar één andere muzikant: de organist.. Op het orgelfestival van Maastricht geven op 22 augustus organist en een zangeres een jeugdconcert met ontroerende Russische muziek. Het wordt een middag over kindermeisjes en moeders, over boemannen en stoute kinderen.

Er is dus heel veel te doen in de zomer, je kunt het via Google allemaal vinden en vast nog meer. Bijzonder, want de meeste musici hebben eigenlijk vakantie en zitten dus op de camping badminton te spelen in plaats van viool. Ná de zomer, als al die muzikanten weer terug zijn, begint een nieuw muziekseizoen en wordt het pas echt druk. Neem het Gergjev Festival in Rotterdam: het hele weekend van 4 en 5 september staat in het teken van familieconcerten en kinderworkshops. Je kunt dan dus ook zelf muziek gaan maken!

Of trek je ouders aan de mouw en vraag of ze je eens meenemen naar een ‘gewoon’ concert. Want nogmaals: klassieke muziek is voor mensen van alle leeftijden.

    • Floris Don