Moord op matroos Brazilië

Twee Nederlandse mannen die worden verdacht van moord op een Braziliaanse matroos, moeten volgende week vrijdag voor de rechtbank in Den Haag verschijnen. Dat heeft het Openbaar Ministerie (OM) vanochtend bekendgemaakt.

De Braziliaanse autoriteiten startten in juli 2005 een groot onderzoek naar de vermissing van de 36-jarige matroos. Het Braziliaanse slachtoffer was voor het laatst gezien in het gezelschap van de twee Nederlandse verdachten van 29 en 49 jaar. Het duo had zich voorgedaan als potentiële kopers van een zeiljacht en wilde een proefvaart. Het zeilschip keerde na die trip niet terug.

Uit de verklaringen die de verdachten hebben afgelegd, blijkt dat de matroos enkele kilometers voor de kust overboord is geduwd. Hij heeft zich nog aan de reling van het schip vastgeklampt, maar hij moest loslaten. Hij is op open zee achtergelaten. Het lichaam van de matroos is nooit gevonden.

Een jaar geleden verzochten de Braziliaanse autoriteiten Nederland het onderzoek naar de moord over te nemen, omdat was gebleken dat de verdachten waren teruggekeerd naar Nederland. Afgelopen najaar werd het onderzoek overgedragen aan de politie Haaglanden en het OM Den Haag. Alle dossierstukken moesten worden vertaald en bestudeerd. De politie en het OM zijn in maart dit jaar voor verder onderzoek naar Brazilië gegaan om daar onder meer getuigen te horen.

In mei van dit jaar konden de verdachten worden aangehouden in Nederland. In de zitting voor de Haagse rechtbank zal de zaak pro forma worden behandeld.