Labour vindt premier Cameron 'een hork'

De Labour-partij heeft premier Cameron uitgemaakt voor een „foreign policy klutz” – een ‘buitenlands beleid hork’. Downing Street zag zich gisteravond genoodzaakt een nieuwe opmerking van de premier, dit keer over Iran, te verdedigen door te zeggen dat Cameron „misspoke” – zich vergiste – toen hij in een vraag-en-antwoord-sessie met het publiek zei dat Iran een kernwapen heeft. „Het is duidelijk dat hij sprak over Irans stréven naar een kernwapen’’, aldus de woordvoerder.

Cameron deed de uitlating in antwoord op de vraag waarom hij Turkijes toetreding tot de EU bepleit. Eerder berispte een vragenstelster de premier over een andere blunder, toen hij Groot-Brittannië beschreef als „de juniorpartner” van de VS in de Tweede Wereldoorlog. „Wie dacht u dat de senior partner was in de Battle of Britain toen we in ons eentje vochten in de eerste tweeënhalf jaar van de oorlog?”, vroeg de 75-jarige Kathy Flinn. Cameron erkende: „U hebt gelijk... ik had absoluut ongelijk.”

Cameron wil „open en eerlijk zeggen waar het op staat”. Sommige ‘blunders’ lijken welbewust, maar vallen soms ongelukkig. Vandaag probeert hij in een ontmoeting met president Zardari verontwaardiging bij Pakistan weg te nemen. Tijdens een reis naar India had Cameron gezegd dat „elementen in Pakistan” niet de kans moeten krijgen „de export van terreur te bevorderen”. De premier heeft geweigerd daarvoor zijn excuses aan te bieden. Hetzelfde geldt voor zijn opmerking, bij een bezoek aan Turkije, over Gaza als „een gevangenkamp”. Het Foreign Office had hem vooraf gewaarschuwd. Dat lijkt de premier welbewust naast zich neergelegd te hebben.

    • Hieke Jippes