Kort nieuws Buitenland

Aantal aanslagen in neemt af, Al-Qaeda blijft bedreiging

washington, 6 aug. Het aantal terreuraanslagen in de wereld is voor het tweede achtereenvolgende jaar gedaald, meldt het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. Er zouden in 2009 10.999 aanslagen zijn geweest, waarbij 14.971 mensen omkwamen. In 2006 waren er nog 14.443 aanslagen met 22.736 doden. Washington beschouwt leiding van Al-Qaeda in Pakistan nog steeds als de grootste terroristische bedreiging voor de Verenigde Staten, ook al heeft de organisatie daar„ zware slagen” en belangrijke tegenslagen” moeten incasseren. Ook de aanwezigheid van het netwerk in Jemen en een aantal Afrikaanse landen baart de VS grote zorgen. (Reuters, AP)

‘Campbell gaf diamanten weg’

Door onze correspondent

Johannesburg, 6 aug. Het voormalige hoofd van het Nelson Mandela Kinderfonds, de Zuid-Afrikaan Jeremy Ractliffe, heeft vandaag in een e-mail aan journalisten erkend dat hij in 1997 van model Naomi Campbell „drie kleine ongeslepen diamanten” heeft gekregen. Campbell zei gisteren bij het Sierra Leone-tribunaal in Leidschendam dat ze de steentjes had gekregen na een diner met toenmalige Zuid-Afrikaans president Nelson Mandela en Charles Taylor, de voor oorlogsmisdaden aangeklaagde oud-president van Liberia. De aanklagers van het tribunaal hopen de steentjes te kunnen gebruiken in het proces tegen Taylor.

VAE: ‘aanslag’ op Japanse olietanker

Dubai, 6 aug. Onderzoek wijst uit dat de Japanse olietanker die vorige week op mysterieuze wijze averij opliep bij de Straat van Hormuz, het doelwit was van een terroristische aanslag. Dat heeft het staatspersbureau van de Verenigde Arabische Emiraten vandaag gemeld onder verwijzing naar een anonieme bron bij de kustwacht. Een nauwelijks bekende groep die banden met Al-Qaeda claimt, verklaarde eerder deze week dat zij een aanslag had gepleegd op het schip. (Reuters)

14 aangeklaagd om banden Al-Shabaab

Washington, 6 aug. Justitie in Amerika heeft gisteren veertien personen aangeklaagd wegens connecties met de Somalische radicaal-islamitische groepering Al-Shabaab. Tien van hen worden beschuldigd van terrorisme omdat zij naar Somalië zijn afgereisd om zich bij Al-Shabaab aan te sluiten. De vier anderen zouden geld aan Al-Shabaab hebben overgemaakt. De Amerikaanse autoriteiten maken zich steeds meer zorgen over Somalische Amerikanen die Al-Shabaab steunen. (BBC)

2/3 van Kenia voor nieuwe grondwet

Nairobi, 6 aug. Volgens de definitieve uitslag van het eergisteren gehouden referendum over de nieuwe grondwet van Kenia heeft 67 procent van de kiezers voor gestemd. De wijziging wordt daarmee doorgevoerd. De definitieve uitslag is gisteravond bekendgemaakt door de kiescommissie. De nieuwe grondwet decentraliseert bestuurlijke macht en geeft burgers meer rechten. (Reuters)

Burgemeester kan nog even blijven

Duisburg, 6 aug. Burgemeester Adolf Sauerland van Duisburg hoeft voorlopig niet af te treden. Een motie van wantrouwen naar aanleiding van zijn optreden voorafgaand en na afloop van de Love Parade, het dansevenement waarbij twee weken geleden 21 mensen omkwamen in het gedrang, kreeg niet de vereiste tweederde meerderheid. De Groenen besloten de motie niet te steunen in afwachting van onderzoeken naar de toedracht van het drama. (AP)

Brusselse politie arresteert maffioso

Brussel, 6 aug. In Brussel is een baas van de Camorra, de Napolitaanse maffia, gearresteerd. De 58-jarige Vittorio Pirozzi verdween spoorloos nadat hij in 2003 in Italië was veroordeeld tot vijftien jaar cel wegens drugshandel. Een speciale eenheid van de Belgische politie, in samenwerking met Interpol, kwam hem op het spoor dank zij zijn vrouw. Zij bezocht haar man op zijn schuiladres om zijn verjaardag te vieren. (AFP)