Kort nieuws Binnenland

UMC Groningen houdt vast aan hartklepoperaties

Groningen, 6 aug. Het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) stapt naar de rechter om in de toekomst alternatieve hartklepvervangingen te mogen uitvoeren. Het ziekenhuis heeft vandaag een bericht hierover in het Dagblad van het Noorden bevestigd. Het ziekenhuis is het oneens met de beslissing van minister Klink (Volksgezondheid, CDA) dat het moet stoppen met de ingreep , waarbij de hartklep wordt vervangen via een slagader. Klink besloot dat de ingreep via een slagader vanaf 15 augustus alleen nog mag worden uitgevoerd door ziekenhuizen in Maastricht, Breda, Leiden, Nieuwegein en Amsterdam. (ANP)

Ontsnapte dader ‘dakmoord’ gepakt

Den Haag, 6 aug. De politie heeft in vannacht de ontsnapte Danny T. in een woning in Den Haag opgepakt. Dat heeft de politie gemeld. T. zat zijn straf uit in een justitiële jeugdinrichting in Zutphen. Woensdag wist hij zich te onttrekken aan zijn begeleid verlof. In 2007 werd de toen 16-jarige T. tot een jaar jeugddetentie veroordeeld en werd hem een zogenoemde PIJ-maatregel, een tbs-variant, opgelegd voor de moord op Pascal Triep. Deze steekpartij op het dak van een schuurtje in Scheveningen werd gefilmd. Het filmpje stond even op de websites van AD en GeenStijl. (ANP)

Aantal overvallen gedaald in 2010

Rijswijk, 6 aug. Het totaal aantal overvallen is het afgelopen half jaar met 6 procent gedaald ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Een woordvoerder van de Raad van Korpschefs heeft gisteren een bericht daarover van RTL Nieuws bevestigd. Bij tien korpsen was er een daling. Vooral in Brabant Zuid-Oost nam het aantal overvallen af, met 47 procent. In de regio’s IJsselland, Gelderland Zuid en Groningen steeg het aantal overvallen echter met vele tientallen procenten. (ANP)

Romeinse ruïne wordt monument

Utrecht, 6 aug. De resten van de Romeinse legerplaats onder en rond het Domplein in Utrecht zijn aangewezen als archeologisch monument. Dat maakte de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed vandaag bekend. Onder de restanten zijn delen van de grootste en best bewaarde castellummuur van Nederland. (ANP)