Internationaal kort

Rechter heft verbod homohuwelijk in Californië op

San Francisco. Het Californische verbod op een huwelijk tussen twee mannen of twee vrouwen is ongrondwettelijk. Dat heeft een federale rechter in San Francisco woensdag bepaald. Het was de eerste keer dat een federale rechter zich boog over de vraag of een staat het huwelijk mag beperken tot een verbintenis tussen man en vrouw. De rechtszaak was aangespannen door twee koppels, die menen dat het verbod op het homohuwelijk ingaat tegen het constitutionele gelijkheidsbeginsel. Rechter Vaughn Walker stelde hen in het gelijk en oordeelde dat het verbod was gebaseerd op „ongefundeerde stereotypen en vooroordelen”. Dat Walker het verbod op het homohuwelijk ongrondwettelijk acht, kan grote gevolgen hebben voor soortgelijke verbodsbepalingen in 39 andere Amerikaanse staten. Homo’s en lesbiennes kunnen alleen wettelijk trouwen in de staten Massachusetts, Iowa, Connecticut, Vermont, New Hampshire en in Washington D.C.. (AP, Reuters)

Spanning tussen VS en China neemt toe

Peking. China moet zich verantwoordelijk gedragen in betwiste gebieden in de Zuid-Chinese Zee als het politieke spanningen en veiligheidsproblemen wil vermijden. Die waarschuwing kwam gisteren van kapitein Rudy Lupton, de commandant van het vlaggeschip van de Amerikaanse zevende vloot, die is gestationeerd in Japan. Zuidoost-Aziatische landen zijn bezorgd over de toenemende assertieve houding die Peking aanneemt in de al jaren slepende debatten over gebiedsaanspraken in de Zuid-Chinese Zee. Peking reageerde op zijn beurt de afgelopen week op Amerikaanse vlootmanoeuvres, tezamen met de Zuid-Koreanen, door marineoefeningen te houden in de Zuid-Chinese Zee. Om de oplopende spanning in de regio te onderstrepen, begon Zuid-Korea vandaag met nieuwe marineoefeningen in de Gele Zee. (AP, Reuters)

Generaal na 38 jaar gerehabiliteerd

Washington. De overleden Amerikaanse luchtmachtgeneraal John D. Lavelle is na 38 jaar alsnog gerehabiliteerd. Lavelle (1916-1979) werd in 1972 tijdens de Vietnamoorlog gedegradeerd en moest aftreden wegens ongeoorloofde bombardementen op militaire doelen van het communistische Noord-Vietnamese leger. Maar in 2007 bleek uit bandopnamen die president Richard Nixon (1913-1994) destijds in de Oval Office had laten maken, dat de president in het geheim tot extra bombardementen had bevolen. Nadat Lavelles familie een petitie indiende, werd hij gerehabiliteerd. (AP)

Geen vervolging voor dumpen van urnen

Zürich. De Zwitserse justitie staakt een onderzoek naar de oprichter van Dignitas, een organisatie die hulp biedt bij zelfdoding. Volgens justitie is er onvoldoende bewijs dat Ludwig Minelli heeft meegewerkt aan het weggooien van urnen met menselijk as in een meer in de buurt van Zürich. In Zwitserland mogen gewone burgers mensen helpen een einde te maken aan hun leven, ook als ze niet uit Zwitserland komen en mits ze er geen financieel voordeel bij hebben. (AP)