Het verraad van Rutte

Voor Maxime Verhagen is een kabinet van VVD en CDA met gedoogsteun van de PVV zijn natuurlijke habitat: ultrarechts, pro-Israël en achterbaks. Van hem verbaast het me dus niet.

Van Mark Rutte verbaast het me wel. De enige gedachte die mij na de verkiezingsuitslag van 9 juni geruststelde, was dat Rutte zo’n door en door integere jongen was. Zeker, zijn partij telt een aantal bloedhonden, maar de verkiezingsoverwinning had hem, zo nam ik aan, zoveel gezag binnen zijn eigen partij opgeleverd dat hij die wel de baas kon.

Het kabinet waar Rutte straks naar alle waarschijnlijkheid leiding aan gaat geven is echter niet anders dan een enkeltje Middeleeuwen.

Als ik Rutte moet geloven, is New York altijd een bron van inspiratie voor hem geweest. Laten we hopen dat de vijfde informateur op rij – Ivo Opstelten – het voorbeeld van New York goed voor ogen houdt als hij met de drie partijen over een regeer- en gedoogakkoord onderhandelt. In New York is de hypotheekrente slechts beperkt aftrekbaar. De onroerendzaakbelasting (ozb) is in New York tien keer zo hoog als in Amsterdam, behoudens in achterstandswijken waar de overheid nieuwe woningbouwprojecten wil stimuleren. Daar betaal je gedurende de eerste tien jaar slechts 10 procent van de ozb die normaal verschuldigd is.

Op de meeste toevoerwegen naar New York, de bruggen en de tunnels, wordt 5 dollar tol geheven. Automobilisten die hun auto op Manhattan willen parkeren, moeten daar al gauw meer dan 25 dollar per uur voor betalen. De belasting op brandstof en auto’s is weliswaar lager dan in Nederland, maar daar staan torenhoge verzekeringspremies tegenover. De tarieven voor het openbaar vervoer zijn in New York niet hoog, en mensen met een laag inkomen krijgen de Metrocard, die onbeperkt toegang biedt tot alle metro- en buslijnen, met 50 procent korting.

In New York is er verhoudingsgewijs drie keer zoveel sociale woningbouw als in Amsterdam. De gemiddelde huur in de zogenoemde ‘projects’ bedraagt 325 dollar per maand. Het bruto minimumloon is in New York met 7,25 dollar lager dan in Nederland, maar dankzij de Earned Income Tax Credit (EITC) houden mensen met een jaarinkomen tot 37.000 dollar netto meer over dan ze bruto verdienen. De hoogte van de EITC hangt af van de hoogte van het inkomen en de gezinssamenstelling en beloopt maximaal 4.800 dollar per jaar. Mensen met een inkomen tot 30.000 dollar netto per jaar kunnen gebruikmaken van Medicaid, oftewel gratis gezondheidszorg.

In New York is iedereen vrij om willekeurig welk religieus hoofddeksel of gewaad te dragen. Dat geldt net zozeer voor de orthodoxe joden in Williamsburg, met hun pruiken, pijpenkrullen, baarden en bonthoeden, als voor de vrouw in boerka die ik laatst op Bowery Street ontwaarde. Omdat hij burgemeester van alle New Yorkers wil zijn, bezoekt Mike Bloomberg op vrijdag moskeeën – straks ongetwijfeld ook de moskee die nu op Ground Zero wordt gebouwd –, op zaterdag synagogen en op zondag kerken.

De nieuwste lichting van de New York Police Department (NYPD) heeft rekruten die geboren zijn in maar liefst 68 verschillende landen. Een aantal van hen is zelfs speciaal in het buitenland geworven. Volgens Mike Bloomberg is het essentieel dat het politiekorps de diversiteit van de bewoners van de stad weerspiegelt, als het de problemen van de verschillende bevolkingsgroepen effectief wil oplossen. De statistieken geven de burgemeester gelijk: de criminaliteit in New York is al jaren gestaag aan het dalen. Vorig jaar werden in New York verhoudingsgewijs minder moorden gepleegd dan in Amsterdam, hetgeen veelbetekenend is omdat de New Yorkse burgemeester het vrije wapenbezit, dat in de Amerikaanse grondwet verankerd is, niet kan verbieden, hoe graag hij dat ook zou willen.

Een paar weken geleden demonstreerden tienduizenden illegalen in Downtown Manhattan tegen de nieuwe immigratiewet in de Amerikaanse staat Arizona, die inmiddels door een rechter alweer grotendeels buiten werking is gesteld. De NYPD had de wegen speciaal afgezet zodat de demonstranten alle ruimte hadden om hun grieven te uiten. De illegalen kunnen demonstreren tegen overheidsbeleid zonder dat ze hoeven vrezen dat ze in een razzia worden opgepakt en gedeporteerd. Kinderen van illegalen mogen in New York gewoon naar school, voor (gratis) spoedeisende hulp kunnen ze in het ziekenhuis terecht en illegalen kunnen, als ze slachtoffer zijn geworden van een misdrijf, de hulp inroepen van de politie zonder dat ze bang hoeven te zijn dat ze het land worden uitgezet.

Volgens Mike Bloomberg vormt global warming net zo’n grote bedreiging voor mensen als terrorisme. De stad New York onderneemt daarom allerhande initiatieven om het energieverbruik terug te dringen en het gebruik van schonere energiebronnen te stimuleren. In een toespraak voor de Verenigde Naties pleitte Bloomberg vorig jaar voor een wereldwijde CO2-belasting, die met name de VS als een van ’s werelds grootste vervuilers zwaar zou treffen.

In een interview met Paul Rosenmöller – nota bene opgenomen in New York – zei Mark Rutte dat hij zijn oud-partijgenoot Geert Wilders een man met inktzwarte denkbeelden vond. Dat was meer dan vier jaar geleden, dus nog ruimschoots voor de vertoning van Fitna, de kopvoddentaks en het dreigement van Wilders op de Deense televisie om tientallen miljoenen moslims te deporteren.

Wat een verraad.

Reageren kan via nrc.nl/mees (Reacties worden openbaar na beoordeling door de redactie.)

    • Heleen Mees