Hackers vinden lek in iPhone

Hackers hebben een ernstig lek in de iPhone aan het licht gebracht. De mobiele webbrowser Safari waarmee Apple werkt, opent pdf-bestanden zonder de gebruiker te waarschuwen. Via zo’n pdf kunnen hackers toegang krijgen tot de telefoon. Hierdoor kunnen kwaadwillenden onder andere telefoongesprekken afluisteren, bankgegevens bekijken of e-mails lezen. De iPad, iPod Touch en oudere iPhones hebben hetzelfde probleem. De kwetsbaarheid kwam aan het licht dankzij jailbreakme.com. Via deze website kunnen bezitters van een iPhone hun telefoon in een handomdraai bevrijden van de beperking om alleen software te mogen installeren die Apple heeft goedgekeurd. Deze ‘bevrijding’ gebruikt hetzelfde gat als de hackers. Na het jailbreaken adviseren de makers een programma te installeren dat waarschuwt bij het openen van een pdf. Zo kan er niemand de telefoon binnendringen zonder toestemming van de gebruiker. (NRC)